Home » Știință » Trombocitele vor fi modificate pentru a se comporta ca niște roboți. Care este scopul urmărit de cercetători

Trombocitele vor fi modificate pentru a se comporta ca niște roboți. Care este scopul urmărit de cercetători

Trombocitele vor fi modificate pentru a se comporta ca niște roboți. Care este scopul urmărit de cercetători
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 17.06.2020

Mai multe echipe de cercetători au propus recent să injecteze pacienți cu nanoboți care ar putea transporta medicamente prin corpurile lor. Însă, un grup a avut o idee ceva mai simplă, anume să modifice celulele deja prezente în fluxul sanguin pentru a transporta chiar ele medicamentele.

Oamenii de știință de la Universitatea din California, San Diego, și Universitatea de Știință și Tehnologie din Beijing au descoperit o cale de a modifica trombocite (denumite și plachete sangvine) astfel încât acestea să fie capabile să se miște prin corp.

Trombocitele sunt celulele subțiri și turtite care formează cheaguri de sânge și previn sângerarea.

Celule din sângele nostru s-ar putea comporta ca niște roboți

Din cauza faptului că trombocitele pot deja transporta compuși precum serotonină sau epinefrină (adrenalină) prin sângele nostru, oamenii de știință speră să poată transporta și medicamente.

În mod normal, trombocitele se lasă „duse de val”. Plachetele sangvine nu se pot propulsa singura, astfel că ajunge acolo unde le duce fluxul sanguin. Pentru a le oferi o autonomie mai mare, cercetătorii le-au acoperit cu o enzimă numită urează. Aceasta reacționează la biofluidele din corp și poate propusa plachetele sangvine fără să afecteze celula sau încărcătura sa prețioasă.

Care este scopul urmărit de oamenii de știință

Așadar, sistemul de livrare ar putea fi mai sigur ca orice alte tipuri de nanoboți sau hibrizi de celule-roboți, potrivit cercetătorilor. Procedura nu mai necesită componente metalice sau elice rigide și mecanice, informează Futurism.

În schimb, această metodă se bazează pe celule care sunt deja la ordinea zilei în corpul nostru. Oamenii de știință nu au testat încă dacă aceste plachete sangvine modificate ar putea să transporte medicamente acolo unde este nevoie.

Noile cercetători au fost publicate în jurnalul Science Robotics.

Vă mai recomandăm să citiți și:

S-a demonstrat: Care este cea mai bună metodă de încetinire a procesului de îmbătrânire

Cercetătorii s-au „jucat” cu celule umane și le-au oferit puteri de invizibilitate

Cercetătorii au descoperit un nou tip de celule T care poate elimina mai multe tipuri de cancer

Următoarea generație de celule solare a trecut de testele agențiilor internaționale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase