Culorile insectelor vechi de milioane de ani conservate în chihlimbar 

08 07. 2020, 09:18

Insectele fosilizate au fost descoperite în Myanmar.

GALERIE FOTO

Insectele care au fost prinse în rășina copacilor preistorici reprezintă unele dintre cele mai comune tipuri de fosile. Aceste bucăți de chihlimbar oferă o serie de detalii despre formele de viață din urmă cu câteva milioane de ani.

O serie de astfel de fosile descoperite în Myanmar care au o vechime de 99 de milioane de ani prezintă un colorit extrem de viu și divers, după cum explică cercetătorii citați de către Science Alert.

Oamenii de știință explică faptul că identificarea culorilor unui animal fosilizat se dovedește a fi o sarcină extrem de complicată și asta deoarece oasele nu pot oferi informațiile necesare. Cu toate astea, o serie de studii recent au testat posibilitatea anlizelor chimice pentru identifica pigmenții care colorau animalele.

Insectele din chihlimbar

Acest tip de fosile pot oferi cercetătorilor posibilitatea de a înțelege mai bine coloritul animalelor preistorice. „Tipul de culoare păstrat în fosilele de chihlimbar se numește culoare structurală. Este cauzată de structura microscopică a suprafeței animalului”, explică Pan Yanhong, paleontolog al Academiei de Științe din China.

„Nanostructura de suprafață împrăștie lumina lungimilor de undă specifice și produce culori foarte intense. Acest mecanism este responsabil pentru multe dintre culorile pe care le cunoaștem din viața noastră de zi cu zi”, mai adaugă cercetătorul.

Majoritatea specimenelor pe care cercetătorii le-au analizat fac parte din familiile Chrysididae și Chalcidoidea, acestea prezentând pe corpurile lor diferite nuanțe de albastru-verzui, verzui-gălbui, albastru-purpuriu sau verde.

„Culoarea prezentată de fosile poate fi adesea înșelătoare, deoarece nanostructurile fine responsabile de colorit pot fi modificate în timpul fosilizării. Cu toate acestea, culoarea originală a fosilelor poate fi reconstruită folosind modelări teoretice”, explică cercetătorii în studiul lor.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Citește și:

Cum și de unde au evoluat aripile insectelor. Efemeridele i-au uimit pe cercetători

Concluzie alarmantă: populaţiile de insecte, esenţiale pentru menţinerea vieţii pe Pământ, scad cu 2,5% în fiecare an. ”În 100 de ani nu vor mai fi”

Ce culoare aveau dinozaurii?

Roverul Perseverance al NASA a descoperit fosile în Australia