Home » Știință » Câți hot-dogi poate mânca un om în numai 10 minute? Un om de știință a făcut un calcul și a arătat cât de flexibil este organismul uman

Câți hot-dogi poate mânca un om în numai 10 minute? Un om de știință a făcut un calcul și a arătat cât de flexibil este organismul uman

Câți hot-dogi poate mânca un om în numai 10 minute? Un om de știință a făcut un calcul și a arătat cât de flexibil este organismul uman
Joey Chestnut / Credit foto: Profimedia
Publicat: 19.07.2020

Stă în natura umană să ne testăm limitele fizice, însă unii au dus acest impuls la extrem. Sportivii petrec mult timp pentru a-și antrena corpul să înoate cât mai rapid sau pentru a sări cât mai departe. Și în privința mâncării unii oameni își testează limitele.

În acest fel sunt organizate o serie de concursuri. Un exemplu este celebrul concurs de hot-dogi din Coney Island, New York, o competiție în care participanții sunt îndemnați să mânânce cât mai mult din această mâncare fast-food.

Deținătorul recordului din acest an este Joey Chestnut. El a câștigat concursul organizat în condițiile actuale de pandemie (competitorii au fost distanțați cu panouri din plexiglas) după ce a ingerat 75 de hot-dogi calzi, cu tot cu chiflă, în 10 minute.

Popularitatea acestui concurs l-a determinat pe James Smoliga, fiziolog și fizioterapeut de la Universitatea High Point din Carolina de Nord, să facă o cercetare în acest sens care a arătat și cât de flexibil poate fi organismul uman.

Potrivit acestuia, mâncătorii profesioniști de hot-dogi ar putea consuma 84 de bucăți în numai 10 minute.

Mâncătorii profesioniști consumă de cinci ori mai mult decât cei de acum aproape 40 de ani

Mai mult, fiziologul american a stabilit că mâncătorii de hot-dogi care au participat la această competiție au avut de-a lungul anilor un avans mult mai mare față de „alți sportivi”.

În cercetarea lui, James Smoliga a folosit date de pe site-ul concursului, cumulate pe o perioadă de 39 de ani, dincolo de modele deja consacrate privind plasticitatea intestinului.

Rezultatele cercetării sale au arătat că mâncătorii de hot-dog „de elită” de astăzi ating o „rată de consum activă” de cinci ori mai mare decât predecesorii lor din anii 1980 și de mai multe ori decât o persoană obișnuită care poate înghiți doar 10 hot-dogi în 10 minute.

Credit foto: Pixabay

Această distribuție a consumului de hot-dog creează un model similar cu alte competiții atletice, însă curba este mai extremă.

„Acest lucru contrastează puternic cu competițiile de maraton, în care titularul recordului mondial doar menține aproximativ dublul vitezei medii a maratoniștilor și încă nu este de cinci ori mai rapid decât o persoană care parcurge vioi distanța cu 5 km / oră”, a afirmat Smoliga citat de Science Alert.

Urmările consumului excesiv de mâncare asupra organismului uman

Capacitatea de a ingera rapid cantități mari de alimente este una care necesită antrenament, însă, spre deosebire de multe alte sporturi, care tind să ne facă mai apți fizic, consumul excesiv de mâncare poate induce de fapt disfuncție fizică.

În 2005, de exemplu, Joey Chestnut putea să înghită doar 267 de grame de hot-dog pe minut, în timp ce în 2018 el putea înghiți 740 de grame.

Acest lucru s-a datorat reducerii vitezei de golire gastrică sau dilatării gastrice extreme, care poate diminua semnificativ contracția mușchilor din intestin.

Plasticitatea (capacitatea de adaptare) a intenstinului poate fi utilă cu moderație, permițând carnivorelor să ucidă și să mănânce, în situații excepționale, prada care depășește capacitatea lor intestinală. Însă, atunci când consumul excesiv de mâncare este practicat în mod regulat pot să apară probleme grave de sănătate, afirmă Smoglia, deși cercetările asupra efectelor pe termen lung sunt limitate.

Studiul a fost publicat în Biology Letters.

Vă recomandăm să citiți și:

Consumul de fast food reduce controlul pe care îl avem asupra apetitului

Primele produse fast food din carne artificială au fost vândute în doar 5 ore

Locuitorii Romei s-au opus construirii unui fast food în apropierea băilor lui Caracalla

Consumul de fast food afectează fertilitatea bărbaţilor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase