Home » Știință » Un algoritm a identificat cancerul de prostată cu o acuratețe perfectă

Un algoritm a identificat cancerul de prostată cu o acuratețe perfectă

Un algoritm a identificat cancerul de prostată cu o acuratețe perfectă
Cercetătorii susțin că acest program deține recordul pentru acuratețea detectării.
Publicat: 03.08.2020

Cercetătorii susțin că acest program deține recordul pentru acuratețea detectării.

Un studiu recent, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh, prezintă un algoritm care are cea mai ridicată rată de acuratețe de până acum în ceea ce privește recunoașterea și catalogarea cancerelor de prostată, notează Medicalxpress.

„Oamenii sunt buni în recunoașterea anomaliilor, dar au propriile prejudecăți sau experiențe trecute”, explică dr. Rajiv Dhir, expert în patologie. „Mașinăriile (n.r algoritmii) sunt detașate de toată aceste detalii. Cu siguranță există un element de standardizare a îngrijirii”, adaugă acesta.

Pregătirea unui algoritm de recunoaștere a anomaliilor

Pentru ca acest algoritm să reușească să identifice celulele anormale, caracteristice cancerului de prostată, oamenii de știință au folosit peste un milion de imagini realizate țesuturilor prelevate în timpul biopsiilor. Fiecare imagine a fost catalogată de către un expert în domeniu, astfel încât inteligența artificială să poată face diferența între țesuturile sănătoase și cele canceroase.

Ulterior, algoritmul a fost testat cu ajutorul a 1.600 de imagini realizate asupra mostrelor de țesut preluate de la 100 de pacienți suspecți de cancer de prostată. În timpul acestor teste, inteligența artificială a demonstrat o sensibilitate de 98%, dar și o capacitate de 97% de a distinge cancerul de prostată. Oamenii de știință explică faptul că aceste valori sunt semnificativ mai mari față de cele obținute de alte programe asemănătoare.

Dr. Dahir explică faptul că algoritmul este superior specialiștilor umani. Astfel, specialiștii care au analizat mostrele cu care a fost antrenat algoritmul ar fi putut determina faptul că pacienții suferă de o problemă prin studierea mai multor imagini de la același pacient. Totuși, algoritmul se poate dovedi de ajutor pentru acei medici care nu au îndeajunsă experiență în domeniu.

Studiul citat a fost publicat în The Lancet Digital Health.

Citește și:

Un algoritm de inteligenţă artificială identifică tumorile cerebrale cu precizia unui specialist

Un algoritm identifică pacienţii bolnavi de cancer care ar trebui să îşi aleagă opţiunile de îngrijire

Un algoritm poate prezice când o persoană va muri, iar cei care l-au construit nu pot explica cum poate face asta

Un algoritm a avut rezultate mai bune în ceea ce priveşte identificarea hemoragiilor cerebrale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase