Home » Știință » Au fost observate primele interacțiuni între ”cristalele temporale”, materia care există în patru dimensiuni

Au fost observate primele interacțiuni între ”cristalele temporale”, materia care există în patru dimensiuni

Au fost observate primele interacțiuni între ”cristalele temporale”, materia care există în patru dimensiuni
Această descoperire deschide o serie de noi posibilități pentru computerele cuantice.
Publicat: 25.08.2020

Această descoperire deschide o serie de noi posibilități pentru computerele cuantice.

GALERIE FOTO

O echipă de cercetători, condusă de către dr. Samuli Autti, cercetător al Universității Lancaster, Regatul Unit, a obținut un progres semnificativ în domeniul fizicii cuantice. Aceștia explică faptul că au observat două cristale temporale care interacționează, notează Phys.

Cristalele temporale reprezintă o formă neobișnuită a materiei, oamenii de știință explicând faptul că acestea au o structură atomică care se repetă atât în timp, cât și în spațiu, fiind o perpetuă mișcare fără energie.

„Controlul interacțiunii a două cristale temporale este o realizare majoră. Înainte de aceasta, nimeni nu a observat două cristale de timp în același sistem, cu atât mai puțin să interacționând […] Interacțiunile controlate sunt elementul numărul unu din lista dorințelor oricui dorește să utilizeze unui astfel de cristal pentru aplicații practice, cum ar fi procesarea cuantică a informațiilor”, explică dr. Samuli Autti.

O descoperire importantă

Existența acestor cristale a fost teoretizată pentru prima dată în 2012 de către laureatul Nobel Frank Wilczek și identificate în 2016, cristalele de timp prezintă proprietatea bizară de a fi într-o mișcare repetată și continuă în timp, în ciuda lipsei unei contribuții externe. Atomii lor oscilează constant, se învârt sau se mișcă mai întâi într-o direcție, apoi în cealaltă.

O echipă internațională de cercetători de la Lancaster, Yale, Royal Holloway London și Universitatea Aalto din Helsinki a observat cristale de timp folosind heliu-3, un izotop rar al heliului cu un neutron lipsă. Experimentul a fost realizat la Universitatea Aalto. Oamenii de știință au răcit heliul la o temperatură apropiată de zero absolut, apoi au creat două cristale temporale.

Oamenii de știință au observat cele două cristale temporale interacționând și schimbând particule constitutive care pleacă de la un cristal de timp la celălalt și înapoi, un fenomen cunoscut sub numele de Efectul Josephson.

Studiul AC Josephson effect between two superfluid time crystals a fost publicat în Nature Materials.

Citește și:

Experţii au descoperit, într-o banală bucată de sticlă, o nouă stare a materiei. ”Ne-a fost teamă să o facem publică”

Savanţii au descoperit o nouă fază a materiei: cristalele de timp

Cercetătorii au construit ”atomi giganți” care pot îmbunătăți computerele cuantice

Computerele cuantice pot fi construite şi cu materiale folosite la computerele obişnuite

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase