Home » Știință » O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 27.09.2020

Pentru mulți dintre noi, scăderea în greutate, cu scopul de a duce o viață mai sănătoasă, s-a dovedit a fi extrem de dificilă. Factorii externi, de la gene și dependența de anumite medicamente, până la timp și probleme financiare, ne pot pune și mai multe bețe-n roate.

Însă, poate că ne concentrăm prea mult pe ce nu trebuie. Un nou studiu sugerează că atât timp cât mâncăm sănătos, unele dintre riscurile medicale asociate cu mai multe kilograme pot fi reduse.

O analiză a peste 79.000 de adulți din Suedia a descoperit că oamenii care urmează în mare parte o dietă mediteraneană, bogată în cereale integrale, fructe, legume, pește și ulei de măsline, aveau o rată a mortalității mai optimistă indiferent de greutatea pe care o aveau.

Respectarea dietelor sănătoase, un obiectiv mai potrivit

O echipă de cercetători din Suedia și SUA a folosit date colectate de-a lungul a 21 de ani și care cuprind răspunsuri la 350 de întrebări, cel puțin 96 dintre acestea fiind despre mâncare, la studiu participând bărbați și femei.

Cei care au deviat de la o dietă mediteraneană, chiar dacă aveau o greutate considerată „normală”, aveau rate mai crescute de mortalitate.

„Aceste rezultate indică faptul că respectarea dietelor sănătoase precum cea mediteraneană ar fi un obiectiv mai potrivit decât evitarea obezității pentru prevenția mortalității”, au scris autorii studiului.

Un risc de mortalitate mai îngrijorător pentru oamenii care se confruntă cu obezitatea

Cu toate acestea, există un risc de mortalitate mai îngrijorător pentru oamenii care se confruntă cu obezitatea, anume bolile cardiovasculare. Acest lucru ar putea fi din cauza unor factori genetici ce au legătură cu greutatea mai mare și bolile de inimă sau poate o respectare mai strictă a unei diete sănătoase este necesară pentru a compensa pentru factorii de risc ai obezității, au mai scris cercetătorii.

Nevoia de a înțelege obezitatea devine tot mai urgentă

„Studiul nostru observational nu poate dovedi că scăderea în greutate sau schimbarea dietei poate reduce riscul de deces”, au avertizat oamenii de știință, explicând că este nevoie de studii clinice pentru mai multă claritate, potrivit Science Alert.

Având în vedere că tot mai mulți oameni din lume se confruntă cu obezitatea, nevoia de a înțelege această problemă complexă devine tot mai urgentă. Un indice de masă corporală (BMI) mai crescut a fost  asociat cu 4 milioane de decese în lume în 2015, iar mai mult de două treimi dintre acestea fiind atribuite bolilor de inimă, cauza principală de deces la nivel mondial.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dieta neanderthalienilor cuprindea şi fructe de mare

Cât timp trebuie să ții post pentru a scăpa de kilogramele în plus. Un nou studiu oferă răspunsul

O dietă bogată în sare poate slăbi sistemul imunitar

De ce ne este greu să pierdem ultimele kilograme înainte de a atinge ”greutatea perfectă”?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase