O întreagă rețea de lacuri sărate a fost descoperită sub suprafața lui Marte

30 09. 2020, 18:30

Suprafața planetei Marte este cunoscută pentru ariditatea sa. Întreaga planetă este un deșert prăfuit și sterp, o pustietate plină cu roci, iar unele regiuni cu gheață. Însă, oamenii de știință nu au reușit să confirme prezența apei în stare lichidă.

GALERIE FOTO

În 2018, oamenii de știință au dezvăluit o descoperire majoră. Au găsit dovezi ale prezenței unui rezervor subteran imens de apă lichidă la polul sud al Planetei Roșii.

Iar acum, cercetătorii au făcut o nouă descoperire importantă. De fapt, o întreagă rețea de lacuri se află sub polul sud. Acest lucru înseamnă că primul rezervor descoperit nu era o simplă ciudățenie a naturii marțiene.

Ce indică descoperirea întregului sistemul de lacuri

„Existența unui singur lac subglaciar ar putea fi atribuită condițiilor ad-hoc precum prezența unui vulcan sub o calotă glaciară, sau altă situație unică unui loc anume unde am găsit primul lac subglaciar”, a explicat Elena Pettinelli, de la Roma Tre University.

„Descoperirea întregului sistemul de lacuri sugerează că procesul de formare este relativ simplu și posibil comun”, a mai adăugat Pettinelli.

Primul lac subglaciar a fost anunțat în urmă cu doar doi ani. A fost descoperit cu ajutorul Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS), instrument aflat la bordul sondei spațiale Mars Express.

Cum au căutat cercetătorii lacuri subglaciare pe Marte

Oamenii de știință au folosit aceeași tehnică cu ajutorul căreia găsim lacuri subglaciare în Antarctica. Cercetătorii au folosit unde radio pe suprafață și au măsurat ecoul, în căutarea de modificări ale semnalului.

Aceste investigații cu sistem radar au dezvăluit inițial un singur lac suglaciar aflat la 1,5 km sub polul sud și care acoperă o suprafață de 20 km.

„Unele tipuri de materiale reflectă semnalele radar mai bine decât altele, iar apa lichidă este unul dintre acele materiale. Așadar, atunci când semnalele de sub suprafață sunt mai puternice decât cele reflectate de suprafață, putem confirma că apa lichidă este prezentă. Sistemele radar sunt folosite pe Pământ cu același scop, așa că suntem siguri că tehnica este de încredere”, a spus Graziella Caparelli, de la University of Southern Queensland.

Lacurile subglaciare ar putea conține urme ale formelor de viață de pe Marte

De atunci, echipa de cercetători a desfășurat mai multe investigații cu ajutorul bazei de date alcătuite între 2010 și 2019. Astfel, în urma unei noi analize, oamenii de știință au descoperit trei noi petice strălucitoare.

Cu alte cuvinte, o rețea de lacuri subglaciare separate de regiuni uscate și ascunse undeva sub polul sud, nu foarte departe de lacul descoperit inițial, scrie Science Alert.

Totodată, după cum am aflat în urma misiunilor de explorare a planetei, suprafața lui Marte este bogată în săruri de calciu și magneziu, precum și sodiu. Așadar, dacă lacurile au apă în stare lichidă, cel mai probabil apa este extrem de sărată.

„Aceste lacuri au existat probabil de-a lungul întregii istorii a planetei. Tocmai de aceea, ar putea reține urme ale formelor de viață care ar fi evoluat atunci când Marte avea o atmosferă densă, o climă mai temperată și apa lichidă era prezentă pe suprafață, planeta fiind asemănătoare cu începuturile Terrei”, a adăugat Roberto Orosei, om de știință la National Institute for Astrophysics din Italia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi dovezi ale prezenţei râurilor pe Marte

Astronomii spun că valuri imense de nisip se mișcă pe suprafața lui Marte

Planeta Roșie ar putea fi acoperită cu vulcani noroioși. Cercetătorii au simulat condițiile de pe Marte și iată ce au aflat

Marte poate avea o cantitate mai mare de apă decât s-a crezut