Similaritățile bizare dintre creierul uman și Univers. Cât de asemănătoare sunt, de fapt, structurile

08 01. 2021, 18:00

O ciudățenie fascinantă a Universului este că formele și tiparele sale pot fi găsite în contexte foarte diferite. Spre exemplu, spirala de aur poate fi văzută în cohleea umană și forma galaxiei spiralate, iar geometria venelor poate fi observată în ramurile de lumină.

Prin intermediul unui studiu îndrăzneț, un astrofizician și neurochirurg și-au unit forțele și au folosit analiza cantitativă pentru a compara două dintre cele mai complexe sisteme ale naturii, rețeaua neuronală din creierul uman și rețeaua cosmică de galaxii din Univers.

Așadar, astrofizicianul Franco Vazza de la Universitatea din Bologna, Italia, și neurochirurgul Alberto Feletti de la Universitatea din Verona, au petrecut ultimii ani încercând să determine cât de puternice sunt, de fapt, similaritățile.

Punctul de plecare a fost stabilirea similarităților dintre cele două structuri. Cerebelul uman are în jur de 69 de miliarde de neuroni, în timp ce rețeaua cosmică vizibilă conține peste 100 de miliarde de galaxii. Asta este una dintre similarități.

Similaritățile dintre compoziția creierului și cea a Universului

Totodată, ambele sisteme sunt aranjate prin rețele bine-definite, cu noduri (neuronii din creier, galaxiile din Univers) conectați prin filamente. Atât neuronii cât și galaxiile au o rază tipică ce este doar o fracțiune din lungimea unui filament. De asemenea, fluxul de informație și energie dintre noduri este doar în jur de 25% din masa și energia conținute de fiecare sistem.

Mai mult, există similarități între compoziția creierului și cea a Universului. Creierul este în jur de 77% apă. Universul este aproape 72% energie întunecată.

Un studiu recent a sugerat că memoria creierului uman este în jur de 2,5 petabytes. Pe de altă parte, un alt studiu a indicat că, de fapt, capacitatea de memorie necesară pentru a stoca întreaga complexitate a Universului este de aproape 4,3 petabytes.

Legile care guvernează creierul uman și Universul ar putea fi aceleași

„Vorbind cu aproximație, această similaritate în capacitatea de memorie înseamnă că întregul corp de informație care este stocat în creierul uman (spre exemplu, întreaga viață a unei persoane) poate fi codificat în distribuția galaxiilor din Univers”, scriau cercetătorii în 2017.

Totuși, asta nu înseamnă că Universul este un creier sau că este capabil de sensibilitate. Însă, ceea ce indică este că legile care guvernează ambele structuri ar putea fi aceleași, potrivit Science Alert.

Studii ca cel desfășurat de Vazza și Feletti ar putea deschide calea spre o mai bună înțelegere a acelor legi. „Aceste două rețele complexe prezintă mai multe similarități decât cele împărtășite de rețelele cosmice și galaxii sau de rețelele neuronale și interiorul corpului neuronal”, a explicat Feletti.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur de delicii cosmice. NASA a publicat imagini superbe cu Universul care ne înconjoară

Cum procesează creierul frica: Cercetătorii au fost surprinși de o descoperire recentă

Un ciclu al creației și distrugerii. Au mai existat și alte Universuri înainte de Big Bang

„Fericirea” a jucat un rol crucial în evoluția dimensiunii creierului uman