Home » Știință » Durerile abdominale ale unei femei s-au dovedit a fi, de fapt, un caz medical rar de „splină plimbătoare”

Durerile abdominale ale unei femei s-au dovedit a fi, de fapt, un caz medical rar de „splină plimbătoare”

Durerile abdominale ale unei femei s-au dovedit a fi, de fapt, un caz medical rar de „splină plimbătoare”
Sursa foto: Scientific animations/ Wikimedia
Publicat: 24.11.2020

O femeie care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu dureri abdominale a aflat că sursa disconfortului său era faptul că splina se deplasase de la locul său, potrivit unui nou raport de caz.

Aceasta este o condiție medicală rară cunoscută drept „splină plimbătoare” (wandering spleen) și are loc atunci când ligamentele care de obicei țin splina la locul său devin slăbite și alungite. Splina, organul care filtrează sângele în corp și produce celule imunitare, se află de obicei deasupra stomacului, în cadranul superior stâng al abdomenului.

Însă, atunci când femeia în vârstă de 36 de ani s-a prezentat la Spitalul Universitar din Michigan, Ann Arbor, medicii au descoperit că splina se deplasase în cadranul inferior drept al abdomenului.

„S-a deplasat aproximativ 0,3 metri”, a spus dr. Alexander Wester, medic rezident la Spitalul Universitar Michigan. Wester și dr. Ivan Co au descris cazul într-o lucrare publicate în New England Journal of Medicine.

Totuși, de ce s-a deplasat splina femeii?

Cu doar două zile înainte să afle despre „splina sa plimbătoare”, pacienta primise o consultație pentru cancerul hepatic, timp în care medicii au obținut imagini cu abdomenul său și au văzut că splina era în locul potrivit. După o zi, femeia a început să prezinte dureri abdominale și vărsături. La UPU, medicii au desfășurat noi analize, iar în acel timp, splina femeii s-a deplasat spre o poziție complet opusă din corp.

Mișcarea splinei cel mai probabil a fost cauzată de ficatul pacientei, care este conectat la splină printr-un sistem de vene.

Femeia avea o afecțiune la ficat numită colangită sclerozantă primară (PSC), o boală progresivă marcată prin inflamarea căilor biliare care transportă lichidul digestiv de la ficat la intestinul subțire. Inflamarea a cauzat leziuni severe asupra ficatului, cunoscute drept ciroză, astfel că a fost dificil pentru sânge să mai treacă prin organ.

Cel mai bun tratament pentru o „splină plimbătoare”

„Splina plimbătoare” mai poate fi cauzată de condiții congenitale, prin care bebelușii se nasc cu ligamentele slăbite sau lipsă care în mod normal ar stabiliza splina. Condiția medicală mai poate apărea la adulți în urma traumelor fizice sau a altor condiții medicale ce pot slăbi ligamentele din apropierea splinei, precum boli ale țesutului conjunctiv sau chiar sarcină, potrivit Live Science.

Cel mai bun tratament este înlăturarea organului. „Poți trăi fără splină, iar majoritatea pacienților ar trebui să își înlăture organul dacă au această condiție medicală”, a explicat Wester.

Totuși, pacienta așteaptă să primească un transplant de ficat, iar o astfel de intervenție chirurgicală i-ar diminua șansele. Așadar, femeia a primit un „tratament pentru controlarea durerii, iar vărsăturile și durerile abdominale au fost rezolvate”, până când splina sa va putea fi înlăturată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Caz medical tulburător: O femeie asimptomatică a răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de 70 de zile

Caz medical neobișnuit. Un bărbat a suferit o reacție alergică la aer după ce a ieșit din duș

Caz medical neobișnuit. Un adolescent s-a prezentat la spital din cauza unui ac de croitorie care i-a intrat în inimă

Un caz bizar arată cum trei copii au dezvoltat anticorpi de coronavirus fără să fi fost infectați

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase