Vaccinul Oxford și AstraZeneca este sigur și eficient. Deși încă neaprobat, este primul validat de o revistă de știință

10 12. 2020, 09:00
Credit foto: Shutterstock

Vaccinul AZD1222, dezvoltat împotriva bolii COVID-19 de Universitatea Oxford în parteneriat cu gigantul farmaceutic AstraZeneca, este sigur și eficient, potrivit unui studiu publicat în prestigioasa revistă The Lancet.

Confirmând rezultatele anunțate de compania farmaceutică acum câteva săptămâni, vaccinul are o eficacitate generală de 70,4 la sută, pe baza unei analize combinate a două regimuri diferite cu două doze: standard/standard și scăzut/standard.

În timpul studiului clinic de faza III, un număr de 11.636 de voluntari din Marea Britanie și Brazilia au primit vaccinul AZD1222. Datele arată că vaccinul protejează complet împotriva unei forme severe de COVID-19, la trei săptămâni de la prima doză.

„Astăzi, am publicat analiza intermediară a studiului de fază III și am arătat că acest nou vaccin a înregistrat o bună siguranță și eficacitate împotriva coronavirusului. Suntem extrem de recunoscători voluntarilor din teste care au lucrat cu noi în ultimele 8 luni pentru a ne aduce în acest punct crucial”, a declarat profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group și investigator șef al Oxford Vaccine Trial.

Greșeala din grupul cu o doză și jumătate de vaccin ridică încă întrebări

Analiza generală publicată în revista The Lancet, supusă anterior procedurii de peer-reviewed (evaluare a datelor de către oameni de știință independenți de respectiva cercetare), arată bine. Cu toate acestea, există câteva întrebări care necesită investigații suplimentare, care sunt în prezent analizate.

Din cauza unei greșeli de dozare, 1.367 de persoane din Marea Britanie au primit mai întâi o jumătate de doză și apoi o doză completă, o lună mai târziu. Această greșeală s-a dovedit de fapt o combinație câștigătoare, oferind 90% eficacitate comparativ cu 62% la două doze standard.

O jumătate de doză urmată de una completă ar putea fi abordarea de vaccinare care va fi urmată, însă din moment ce a fost testată numai de un mic grup de participanți nu se consideră că valoarea de 90% este exactă în acest stadiu.

Un alt aspect este reprezentat de vârstă. Datele din faza II au arătat că vaccinul a fost bine tolerat și eficient și la adulții în vârstă, dar marea majoritate a participanților la studiul de fază III au fost mai tineri. Această situație face ca o evaluare a eficacității vaccinului la persoanele cu vârste începând de la 56 de ani să fie mai puțin sigură în acest moment, notează IFl Science.

Vaccinul AZD1222, produs de AstraZeneca și Oxford, se bazează pe un adenovirus de cimpanzeu

Vaccinul se bazează pe un adenovirus de cimpanzeu modificat genetic. Virusul nu poate infecta oamenii, dar „arată” precum SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala COVID-19. Vaccinul ne antrenează sistemul imunitar să răspundă la el și, posibil (deși este încă prea devreme), să facă față virusului în cazurile asimptomatice.

„Știm de mulți ani că vaccinurile vectoriale adenovirale îndeplinesc cerințele de utilizare împotriva focarului sau a bolilor pandemice. Sunt sigure, înalt imunogene, pot fi fabricate în cantități mari la un cost mic și nu necesită depozitare în stare congelată”, a explicat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea din Oxford.

Credit foto: The Lancet

După publizarea „dovezilor clare ale eficacității din rezultatele studiilor, prezentate într-o publicație peer-review”, profesoara de la Oxford și-a exprimat speranța că vaccinul va fi aprobat și că „va fi în curând utilizat pentru a începe să salveze vieți”.

Vaccinul AZD1222, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, este mai ieftin decât cele Pfizer/BioNTech și Moderna, precum și mai ușor de distribuit și de depozitat. Este foarte probabil ca toate aceste vaccinuri și altele să joace un rol în oprirea pandemiei de COVID-19.

Primele două persoane care au fost vaccinate împotriva COVID-19, în afara uni studiu clinic, au fost Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, și William Shakespeare, în vârstă de 81 de ani. S-a întâmplat în Marea Britanie unde, după aprobarea vaccinului Pfizer/BioNTech, a început campania națională de imunizare a populației împotriva coronavirusului.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetător român la Oxford, despre tehnologia ARN, aflată la baza vaccinurilor anti-COVID: Este sigură și eficientă

O femeie de 90 de ani, prima din lume vaccinată anti-COVID cu serul Pfizer/BioNtech, în afara unui studiu clinic

Dr. Fauci critică decizia Marii Britanii de a aproba vaccinul împotriva COVID-19 creat de Pfizer și BioNTech

OMS analizează posibilitatea infectării intenționate cu COVID-19 a persoanelor sănătoase, pentru accelerarea testării vaccinurilor