Home » Știință » Test care poate detecta COVID-19 în numai 5 minute, dezvoltat de cercetători din Marea Britanie

Test care poate detecta COVID-19 în numai 5 minute, dezvoltat de cercetători din Marea Britanie

Test care poate detecta COVID-19 în numai 5 minute, dezvoltat de cercetători din Marea Britanie
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 06.01.2021

Oameni de știință de la Universitatea din Birmingham au anunţat că au dezvoltat un nou test pentru depistarea infecției COVID-19 care dă rezultate în mai puţin de cinci minute.

Noul test simplifică metoda de testare la un singur pas şi foloseşte o metodă alternativă de amplificare, denumită EXPAR (Reacţie de Amplificare Exponenţilă), potrivit anunțului făcut de universitate și citat de Xinhua.

Cu ajutorul acestei inovații, timpul de detectare a virusului SARS-CoV-2, care provoacă infecția COVID-19, este redus de la 30 de minute la mai puţin de cinci minute, oferind rezultate exacte.

Testul poate fi realizat folosind echipament standard de laborator, în comparaţie cu testele care utilizează reacţie de polimerizare în lanţ (PCR), care au nevoie de temperaturi mai ridicate pentru a separa catene de ADN ca parte din procesul de amplificare, potrivit universităţii.

Testul care detectează COVID-19 în numai 5 minute, lansat în plină criză de COVID-19 în Marea Britanie

Anunţul privind noul test vine în momentul în care Anglia a intrat într-un nou lockdown naţional începând de marţi, al treilea de la începutul pandemiei de coronavirus în Marea Britanie.

Cazurile de COVID-19 au crescut foarte mult în ultimele săptămâni, chiar și cu până la 40%, ca urmare a răspândirii unei noi variante extrem de contagioasă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Anglia. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că noua perioadă de carantină naţională este necesară deoarece multitudinea de cazuri de COVID-19 riscă să copleșească Serviciul Național de Sănătate (NHS) în termen de 21 de zile.

În cadrul noului lockdown, oamenii lucrează de acasă, excepție sunt cazurile în care munca depusă pentru serviciu este imposibilă de la domiciliu. Toate afacerile din sectorul ospitalității au fost închise, la fel și magazinele neesențiale. Cu excepția competițiilor de elită, toate manifestările sportive organizate atât în ​​interior cât și în aer liber au fost anulate.

Totodată, începând de luni, la miezul nopţii, Scoţia a intrat într-un nou lockdown şi a închis şcolile până pe 1 februarie 2021.

Pentru ca viaţa să revină la normal, ţări precum Marea Britanie, China, Rusia şi Statele Unite au dus o luptă contracronometru pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva coronavirusului, mai precizează Xinhua.

Cercetătorii din Marea Britanie au publicat, pe platforma MedRxiv, un studiu în care detaliază testul care poate detecta COVID-19 în mai puțin de cinci minute. Lucrarea nu a fost încă supusă procedurii de peer review.

Vă recomandăm să citiți și:

Video viral: Medic român din Suedia îi explică fiicei cum funcţionează vaccinul împotriva COVID-19

Definiţiile de caz pentru COVID-19 au fost actualizate. Pentru ce categorii este recomandată testarea

Avertismentul șefului BioNTech legat de vaccinarea împotriva COVID-19 în UE: „În acest moment situaţia nu arată bine”

Cazurile ușoare de COVID-19 și asimptomatice au o imunitate la virus pe termen lung

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase