Home » Știință » Tehnologia folosită la vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de BioNTech, s-a dovedit eficientă și împotriva sclerozei multiple

Tehnologia folosită la vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de BioNTech, s-a dovedit eficientă și împotriva sclerozei multiple

Tehnologia folosită la vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de BioNTech, s-a dovedit eficientă și împotriva sclerozei multiple
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.01.2021

Compania germană BioNTech, care a dezvoltat împreună cu americanii de la Pfizer unul dintre vaccinurile împotriva COVID-19 folosite deja pentru imunizarea oamenilor împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, a anunțat rezultatele unui studiu care arată că vaccinul cu tehnologie ARNm ar putea fi eficient împotriva sclerozei multiple.

Compania a publicat primele date privind aplicarea preclinică a principiului din spatele vaccinului său anti-COVID care ar putea trata bolile autoimune, precum scleroza multiplă.

Într-un studiu publicat în revista Science, în 8 ianuarie, compania germană a indicat faptul că a reușit să dezvolte un vaccin ARNm testat pe „modele complexe de scleroză multiplă la șoareci” în care s-a constatat suprimarea bolii.

Noua abordare „vizează provocările cheie în tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi inducerea imunosupresiei sistemice”, a adăugat BioNTech despre studiul la care colaborează cu mai multe departamente de cercetare de la Centrul Medical Universitar al Universității Johannes Gutenberg din Mainz (Germania centrală).

Primul rezultat al tehnologiei ARNm împotriva sclerozei multiple, o boală autoimună

Compania a declarat că aceasta este prima aplicație a tehnologiei sale ARNm pentru a obține imunomodularea specifică de antigeni în cazul bolilor autoimune.

BioNTech a remarcat faptul că, în studiul pre-clinic, vaccinul candidat „nu a suprimat răspunsurile imune funcționale împotriva altor antigeni decât mielina” și, prin urmare, a abordat „una dintre provocările cheie în terapia autoimună în studiile pre-clinice, inducerea supresiei imune sistemice nespecifice” .

În cazul vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de compania germană împreună cu Pfizer, ARNm-urile sunt utilizate pentru a produce proteina S (Spike) a SARS-CoV-2, considerată cheia de care noul coronavirus are nevoie pentru a intra în celulă.

Scleroza multiplă este cunoscută sub numele de boala „cu o mie de fețe”, din cauza simptomelor sale eterogene. Este o boală autoimună și neurodegenerativă și se manifestă în principal între vârsta de 20 și 40 de ani, afectând mai multe femei decât bărbați. Trei din patru pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă sunt femei, potrivit EuroWeekly.

Scleroza multiplă este o afecţiune inflamatorie neurologică cronică, care implică sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării şi nervii optici, provocând scăderea forței musculare şi tulburări de coordonare, tulburări de vedere şi de echilibru, alterări ale sensibilităţii şi funcţiilor mentale.

Din cauza inflamației pe care o produce, învelişul protector al mielinei care acoperă fibrele nervoase este distrus.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce este scleroza multiplă? Simptome, diagnostic şi tratament

Scleroza multiplă ar putea fi diagnosticată printr-un simplu test oftalmologic

Noi dovezi sugerează că, de fapt, COVID-19 ar putea fi o boală autoimună. Ce spun cercetătorii de la Yale

Avertismentul șefului BioNTech legat de vaccinarea împotriva COVID-19 în UE: „În acest moment situaţia nu arată bine”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase