Astronomii au descoperit o planetă cu trei sori. Ce se știe deocamdată despre exoplaneta KOI-5Ab

22 01. 2021, 09:00

This browser does not support the video element.

Pentru noi oamenii, un singur Soare pare complet normal, însă Sistemul Solar este, de fapt, mult mai neobișnuit decât am crede. Majoritatea stelelor din Calea Lactee au cel puțin o stea însoțitoare.

Acum, într-un sistem aflat la 1.800 de ani-lumină distanță, astronomii au confirmat prezența unui gigant gazos care orbitează o stea într-un sistem stelar triplu.

Sistemul, numit KOI-5, este situat în constelația Lebedei, iar exoplaneta din acesta, KOI-5Ab, a fost confirmată după un deceniu de la prima detectare de către telescopul spațial Kepler.

„KOI-5Ab a fost abandonată pentru că situația a devenit complicată și aveam mii de candidați. Au fost opțiuni mai favorabile decât KOI-5Ab, iar noi învățam ceva nou cu ajutorul lui Kepler în fiecare zi, așa că KOI-5Ab a rămas în mare parte uitată”, a explicat David Ciardi, astronom la Institutul Științei Exoplanetelor de la NASA.

Ce știu deocamdată astronomii despre planeta KOI-5Ab

Telescoapele care „vânează” exoplanete au tendința să evite complexitatea sistemelor multi-stelare. Din peste 4.300 de exoplanete confirmate până acum, mai puțin de 10% aparțin unui sistem multi-stelar, deși astfel de sisteme domină galaxia. Drept rezultat, mult prea puține sunt cunoscute despre proprietățile exoplanetelor dintr-un sistem multi-stelar, în comparație cu cele orbitează o stea singuratică.

Ceea ce au reușit oamenii de știință să stabilească este că planeta KOI-5Ab este probabil un gigant gazos de aproape jumătate din masa lui Saturn și de șapte ori mai mari decât Pământul, fiind pe o orbită de cinci zile în jurul lui KOI-5A.

Încă avem multe întrebări fără răspuns

KOI-5A și KOI-5B, ambele având aproximativ aceeași masă ca Soarele, formează un sistem binar foarte apropiat, având o perioadă orbitală de aproape 30 de ani, potrivit Science Alert.

A treia stea, KOI-5C, orbitează sistemul binar la o distanță mult mai mare, având o perioadă de 400 de ani, ceva mai mare decât orbita de 248 de ani a lui Pluto.

„Încă avem multe întrebări fără răspuns despre cum și când se formează planetele în sistemele multi-stelare și modul în care proprietățile lor se compara cu planetele din sistemele uni-stelare. Prin studierea sistemului în detaliu, poate că vom obține noi indicii despre modul în care Universul formează noi planete”, a precizat Ciardi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Soarele artificial din Coreea de Sud a strălucit mai puternic decât o stea, pentru un interval mai lung decât până acum

Soarele nostru a intrat într-un nou ciclu și ar putea fi unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată

Ce culoare are, de fapt, Soarele?

NASA: Jumătate dintre stelele asemănătoare Soarelui din Calea Lactee sunt înconjurate de lumi locuibile