Home » Știință » Urme ale unei particule misterioase, prezise în urmă cu zeci de ani, ar fi fost detectate

Urme ale unei particule misterioase, prezise în urmă cu zeci de ani, ar fi fost detectate

Interpretare artistică a unui magnetar din roiul Westerlund 1. Sursa foto: ESO
Publicat: 23.01.2021

Dovezile unei particule ipotetice căutate de mult timp de oamenii de știință ar fi putut să se ascundă chiar sub ochii noștri în tot acest timp.

Emisiile de raze X provenite dintr-o colecție de stele neutronice, denumite „Cei șapte magnifici”, este atât de excesivă încât ar putea proveni de la axioni, un tip de particule propus de foarte mult timp de cercetători, produs în miezul dens al acestor obiecte moarte.

Dacă descoperirea va fi confirmată, cercetările ar putea dezvălui unele dintre marile mistere ale Universului fizic, inclusiv misterioasa materie întunecată.

„Descoperirea axionilor a fost unul dintre eforturile majore în fizica particulelor cu energie ridicată, atât în ​​teorie, cât și în timpul experimentelor”, a explicat Raymond Co, astronom la Universitatea din Minnesota, SUA.

„Noi credem că axionii ar putea exista, însă nu i-am descoperit încă”

„Noi credem că axionii ar putea exista, însă nu i-am descoperit încă. Vă puteți gândi la axioni ca la niște particule fantomă. Acestea pot fi oriunde în Univers, însă nu interacționează puternic cu noi așa că nu le-am putut observa încă”, a adăugat astronomul.

Axionii sunt particule ipotetice cu masă ultra-mică, teoretizate pentru prima dată în anii 1970 pentru a explica motivul pentru care forțele atomice puternice urmează ceva numit simetrie paritate-sarcină, având în vedere că majoritatea modelelor spun că nu este necesară.

Totodată, axionii sunt teoretizați de multe modele ale teoriei coardelor, o soluție propusă pentru tensiunea dintre relativitatea generală și mecanica cuantică, iar axionii unei mase specifice sunt un candidat puternic pentru materia întunecată. Așadar, oamenii de știință au destule motive pentru a-i căuta.

Care este următorul pas

Dacă există, axionii sunt așteptați să fie produși în interiorul stelelor. Acești axioni stelari nu sunt la fel ca axionii materiei întunecate, însă existența lor ar implica existența altor tipuri de axioni, potrivit Science Alert.

„Nu susținem că am descoperit axionii încă, dar spunem că fotonii suplimentari cu raze X pot fi explicați prin axioni. Este o descoperire interesantă a excesului din fotonii cu raze X și este o posibilitate interesantă, care este deja în concordanță cu interpretarea noastră a axionilor”, a mai precizat Co.

Următorul pas va fi verificarea descoperirii. Dacă excesul este produs de axioni, atunci cea mai mare parte a radiației ar trebui să fie emisă la energii mai mari decât sunt capabile să detecteze observatoarele XMM-Newton și Chandra. Cercetătorii speră să folosească un telescop mai nou, NuSTAR de la NASA, pentru a-i observa pe „Cei șapte magnifici” la o gamă mult mai largă de lungimi de undă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperirea comportamentului cuantic la izolatori sugerează posibile noi particule

O tehnologie din 1998 este eficientă în eliminarea particulelor virusului SARS-CoV-2

Găurile negre ar putea deveni acceleratoare masive de particule

Particule rare produse în interiorul Soarelui au fost găsite de oamenii de știință sub un munte în Italia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase