Home » Știință » Cortizolul găsit în păr poate prezice riscul de boli cardiovasculare, demonstrează un nou studiu

Cortizolul găsit în păr poate prezice riscul de boli cardiovasculare, demonstrează un nou studiu

Cortizolul găsit în păr poate prezice riscul de boli cardiovasculare, demonstrează un nou studiu
Sursă foto: Unsplash
Publicat: 25.01.2021

Bolile cardiovasculare sunt unele dintre cele mai des întâlnite probleme de sănătate în toate țările din lume. Însă, un studiu recent a demonstrat că pot fi prezise utilizând cortizolul găsit în păr.

Un stil de viață sănătos poate să mențină inima într-o stare bună. Dar, uneori nu este suficient să facem doar atât. Cu toate că pare incredibil, această substanță care se găsește în părul uman ne poate spune dacă avem un risc ridicat de probleme cardiace. O mulțime de experți în sănătate susțin că sunt disponibile mai mult decât suficiente teste pentru aceste boli. Ele variază ca metodă de investigație, dar toate îi ajută cu siguranță pe medici să descopere ce este în neregulă cu organismul nostru.

În cazul în care te-ai întrebat dacă o banală tunsoare te-ar putea ajuta să afli ce dificultăți are inima ta, dar și sistemul circulator, acum știi că este una dintre variante abordate de medici în investigațiile medicale. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Linkoping din Suedia a investigat nivelul cortizolului din păr, apărut în cazul pacienților care au suferit recent un atac de cord.

Cum poți afla informații despre sănătatea ta folosind cortizolul găsit în păr

Cortizolul este un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid produs de glanda suprarenală. Acesta este eliberat ca răspuns la stres și la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge.

Un nivel prea ridicat al acestei substanțe în organism este asociat cu apariția multor boli, incluzându-le pe cele cardiovasculare. Verificând acest indice folosind părul poate să scadă riscul de infarct pentru persoana respectivă, informează Science Times.

Cercetătorii au analizat rezultatele unui grup de bărbați și femei de vârstă mijlocie. Toți indivizii respectivi au suferit în trecut un infarct. Așa s-a putut observa asocierea dintre hormonul acesta și tendința de predispoziție a pacienților pentru probleme cardiace. Asta le-a dat multora de gândit. Oare ce alte probleme de sănătate am putea preveni, analizând părul pe care îl aruncăm atât de ușor, după fiecare tunsoare?

Vă invităm să citiți și:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase