Home » Știință » Studii recente arată o legătură între coșmaruri și bolile cardiovasculare

Studii recente arată o legătură între coșmaruri și bolile cardiovasculare

Studii recente arată o legătură între coșmaruri și bolile cardiovasculare
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 09.09.2020

Experții medicali au făcut legătura între coșmarurile frecvente și un risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare, arată un studiu recent.

Anterior, coșmarurile au ajutat să indice prezența problemelor de sănătate mintale precum anxietate sau sindromul de stres posttraumatic (PTSD). O anumită condiție medicală numită tulburare comportamentală de somn REM ar putea prezice prezența maladiei Parkinson sau alte boli neurodegenerative.

Sigmund Freud a desfășurat cercetări remarcabile asupra interpretării viselor, concluzionând că acestea reprezintă dorințele umane. Jason Ellis, de la Centrul pentru Cercetarea Somnului de la Universitatea Northumbria, a declarat că existe destule cercetări asupra viselor și coșmarurilor făcute și după „Freud și alți profesori psihoanalitici”.

Un proces de gestionare a sentimentelor

Ellis a mai explicat că, în general, coșmarurile ar putea face parte dintr-un proces de gestionare a sentimentelor. În timpul unui vis urât, problemele și sentimentele sunt transformate în personaje și scenarii pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă și să-și resolve problemele din viața reală în mod psihologic.

Studiul recent a inclus peste 3.000 de veterani militari de vârstă mijlocie. Cei care aveau cel puțin două coșmaruri pe săptămână prezentau un risc mai mare de a dezvolta problemele cardiace precum hipertensiune sau infarct miocardic.

Visele urâte, un factor independent pentru boli cardiovasculare, depresie și fumat

Dr. Christi Ulmer, de la departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Centrul Medical al Universității Duke, a explicat că în timpul diagnosticării PTSD, tulburările de somn sunt un simptom. Echipa a fost surprinsă să afle că visele urâte erau un factor independent nu doar pt PTSD, dar și pentru boli cardiovasculare, depresie și fumat.

31% dintre veteranii militari aveau PTSD, în timp ce o treime dintre aceștia aveau cel puțin o condiție medicală cardiac precum hipertensiune sau un istoric de accidente vasculare cerebrale, potrivit Science Times.

Aproape o treime dintre participanți aveau coșmaruri frecvente cel puțin de două ori pe săptămână, în timp ce 35% aveau vise urâte moderate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce avem coşmaruri?

Diferiţi chiar şi în somn. Ce coşmaruri au de obicei femeile, spre deosebire de bărbaţi

De ce avem coşmaruri? De multe ori, contează ceea ce mâncăm înainte de a ne culca

Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase