„Medicamentele” pe care orice medic ar trebui să le recomande pentru o viață mai sănătoasă și mai fericită

01 02. 2021, 09:00

Majoritatea oamenilor în ziua de astăzi sunt stresați, supraponderali, suferă de insomnie și sunt afectați de o serie de boli asociate cu stilul de viață, dar care pot fi evitate, precum boli cardiace, cancer, diabet și infarct.

Excesul de greutate și obezitatea contribuie la 50% dintre cazurile de adulți care suferă de hipertensiune, 10% dintre cazurile de diabet și 35% dintre cele de prediabet. Totuși, există „medicamente” gratuite pe care medicii le-ar putea recomanda pacienților.

„Medicina stilului de viață” (lifestyle medicine) este aplicarea clinică a comportamentelor sănătoase pentru prevenirea, tratarea și inversarea bolilor. Tot mai des, studiile arată că „pastilele” pe care medicii din zilele noastre ar trebui să le prescrie pacienților sunt cele șase domenii ale „medicinei stilului de viață”: alimentația pe bază de plante, activitatea fizică regulată, somnul de refacere, gestionarea stresului, reducerea sau eliminarea dependenței, dar și conexiunea socială.

Alimentele pe bază de plante

Dietele bogate în fructe, legume și cereale integrale și mai scăzute în produse de origine animală și alimente foarte procesate au fost asociate cu prevenirea multor boli.

Aceste diete au îmbunătățit starea de sănătate și chiar au inversat bolile cardiovasculare, metabolice, cerebrale, hormonale, renale și autoimune, precum și 35% dintre toate tipurile de cancer.

Activitate fizică regulată

Timp de zeci de ani, recomandările medicilor au subliniat faptul că activitatea fizică zilnică, de la cea moderată până la cea viguroasă, are beneficii imediate și pe termen lung pentru sănătate.

Spre exemplu, motivul pentru care îmbătrânim și viteza cu care o facem, vârsta cronologică versus vârsta biologică, sunt determinate de multiple procese moleculare care sunt direct influențate de activitatea fizică.

În anii recenți, oamenii de știință au început să dobândească o înțelegere mai bună privind schimbările celulare și moleculare pe care exercițiile fizice le produc.

Somnul de refacere

Somnul ajută celulele, organele și întregul corp să funcționeze mai bine. Un somn regulat neîntrerupt de șapte ore pe noapte pentru adulți, de opt până la 10 ore pentru adolescenți și 10 sau mai multe pentru copii este necesar pentru o sănătate bună.

Deși nu a fost studiat îndeajuns de mult, există dovezi că somnul de înaltă calitate poate reduce inflamația, disfuncția imună, stresul oxidativ și modificarea ADN-ului, toate acestea fiind asociate cu boli cronice.

Gestionarea stresului

Deși un anumit nivel de stres este benefic, stresul prelungit sau extrem poate copleși creierul și corpul. Stresul cronic crește riscul de boli cardiovasculare, sindromul intestinului iritabil, depresie, astm, artrită, boli autoimune, boli cardiovasculare, cancer, diabet, tulburări neurologice și obezitate.

Unul dintre cele mai puternice mecanisme de reducere a stresului și de sporire a rezistenței este provocarea unui răspuns de relaxare prin intermediul terapiilor pentru minte-corp și terapiilor cognitiv-comportamentale.

Reducerea și eliminarea dependenței

Mulți factori sociali, economici și de mediu au alimentat creșterea abuzului de substanțe. Medicii și cercetătorii încep abia acum să înțeleagă mai bine fiziologia subiacentă și psihologia dependenței.

Cu toate acestea, stigmatizarea continuă și absența serviciilor de ajutor pentru oamenii care suferă de dependențe continuă să fie printre cele mai mari provocări. Medicii și oamenii de știință trebuie să identifice modul prin care pot prezice cine este mai vulnerabil la dependență și să găsească modalități de prevenire.

Conexiunea socială

Menținerea unei stări mentale pozitive prin practicarea recunoștinței și a iertării are un impact semnificativ asupra bunăstării psihologice, aceste pratici fiind la rândul lor asociate cu o serie de beneficii pentru sănătatea fizică.

Conexiunea socială, mai precis cantitatea și calitatea relațiilor noastre, are probabil cele mai puternice beneficii pentru sănătate.

Pe de altă parte, izolarea socială este asociată cu o mortalitate mai mare, funcție mai scăzută a sistemului imunitar, depresie și declin cognitiv, potrivit Science Alert.

Aplicarea acestor „medicamente” este extrem de importantă, mai ales în situația globală actuală în care pandemia de COVID-19 a dus la stiluri nesănătoase de viață.

Așadar, spune-i medicului tăut să-ți „prescrie” aceste „pastile” pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. Ce-i drept, acestea sunt gratuite, funcționează mai bine decât majoritatea medicamentelor și nu au efecte adverse.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu cu peste 50.000 de participanți a dezvăluit o legătură între „grăsimea brună” și o sănătate mai bună

Aruncarea „gunoiului celular” este esențială pentru sănătatea creierului. Ce înseamnă asta

„Fericirea” a jucat un rol crucial în evoluția dimensiunii creierului uman

Suicidul, nefericirea, obezitatea, foarte des întâlnite la copiii din țările bogate