Home » Știință » O nouă terapie genetică a inversat îmbătrânirea la șoareci fără efecte adverse observabile

O nouă terapie genetică a inversat îmbătrânirea la șoareci fără efecte adverse observabile

O nouă terapie genetică a inversat îmbătrânirea la șoareci fără efecte adverse observabile
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 26.01.2021

O echipă de oameni de știință din China a dezvoltat o terapie genetică ce ar putea inversa unele aspecte ale îmbătrânirii și extinde speranța de viață la șoareci.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiul dezvăluie noi indicii despre procesele care stau la baza îmbătrânirii și oferă speranță pentru o terapie care ar putea da timpul biologic înapoi pentru pacienții umani.

Terapia dezvoltată de cercetători, descrisă într-un studiu publicat în jurnalul Science Translational Medicine, a implicat dezactivarea unei gene numite KAT7, despre care s-a descoperit că ar contribui la îmbătrânirea celulelor.

Cercetătorii au folosit metoda de editare genetică CRISPR/Cas9

„Acești șoareci arată o îmbunătățire generală după 6 – 8 luni, iar cel mai important aspect este că speranța de viață a fost extinsă cu 25%”, a explicat Qu Jing, unul dintre supraveghetorii cercetărilor și specialist în îmbătrânire la Insitutul de Zoologie de la Academia Chineză pentru Științe (CAS).

Pentru a modifica genele șoarecilor, echipa a folosit CRISPR/Cas9, o metodă foarte populară pentru editarea genetică, astfel încât să identifice în jur de 100 de gene care contribuie la îmbătrânirea celulară, un proces cunoscut drept senescență.

Terapia nu a cauzat efecte adverse observabile

Oamenii de știință au țintit KAT7 pentru că au considerat că gena contribuie la senescență mai mult decât orice alte genă asociată cu îmbătrânirea, potrivit Futurism.

Dezactivarea genei în celule umane stem, în celule uman pulmonare și în celule hepatice de la șoareci nu a cauzat efecte adverse observabile, au spus cercetătorii.

„Încă este deosebit de necesar să testăm funcția kat7 în alte tipuri de celule umane, alte organe de șoareci și alte animale înainte să folosim strategia pentru îmbătrânirea umană sau alte afecțiuni medicale”, a adăugat Qu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au reușit, în premieră, inversarea procesului de îmbătrânire umană. Ce fel de terapie au folosit

Dieta mediteraneană reduce efectele stresului și previne îmbătrânirea sistemului nervos

Alimentele „ultra-procesate”, asociate cu îmbătrânirea avansată la nivel celular

S-a demonstrat: Care este cea mai bună metodă de încetinire a procesului de îmbătrânire

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase