Impactul ascuns pe care îl poate avea ora de culcare neregulată

02 03. 2021, 17:00

This browser does not support the video element.

Există deja dovezi puternice că o oră de culcare regulată este importantă pentru un stil de viață sănătos, în afara numărului de ore necesare pentru un somn adecvat. Un nou studiu a descoperit o legătură între tiparele neregulate de somn și un risc crescut de stări proaste și depresie.

Cercetările au implicat măsurarea directă a orelor de culcare și stările de spirit a 2.115 de medici în primul an de formare profesională. Oamenii de știință au descoperit că cei cu tipare de somn variate erau mai predispuși să prezinte stări de spirit proaste și simptome mai accentuate de depresie.

Orele neregulate de somn erau, de fapt, la fel de capabile să accentueze riscul de depresie ca lipsa somnului în general, astfel sugerând că respectarea ritmului circadian este la fel de importantă pentru sănătatea mintală ca numărul suficient de ore pentru un somn liniștitor.

Un factor subapreciat care poate viza depresia și starea de bine

„Aceste descoperiri evidențiază consistența somnului drept un factor subapreciat care poate viza depresia și starea de bine”, a spus Srijan Sen, neurolog la Universitatea din Michigan, SUA.

Cu o vârstă medie de 27 de ani și un prim an de instruire profesională solicitant, medicii implicați în studiu nu reprezintă populația generală, însă grupul a oferit oamenilor de știință o oportunitate de a studia un număr mare de oameni aflați într-o situație similare de-a lungul mai multor luni.

Ignorarea ritmului circadian poate fi dăunătoare pentru starea noastră de spirit

După cum ne-am fi așteptat, creșterea cantității de somn, trezitul mai târziu și culcatul mai devreme, precum și respectarea unui tipar strict de somn, au îmbunătățit starea de spirit a participanților. Ceea ce poate nu a fost documentat în mod corespunzător anterior este cât de importante sunt tiparele de somn regulate în relație cu acești factori, potrivit Science Alert.

Noul studiu susține cercetări anterioare care sugerează că ignorarea ritmului circadian poate fi dăunătoare pentru starea noastră de spirit și poate crește riscul apariției depresiei în timp. Dacă încerci să te culci și să te trezești mereu la aceeași oră pentru o perioadă îndelungată de timp s-ar putea ca starea ta de spirit să se îmbunătățească semnificativ.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum îți influențează fazele Lunii somnul

Un pui de somn după-amiaza te face mai agil mintal

Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul

Lipsa somnului interferează cu capacitatea noastră de a uita amintirile traumatizante