Home » Știință » Curentul Golfului se apropie de un „punct critic” și ar putea chiar să dispară. Efectele vor fi severe

Curentul Golfului se apropie de un „punct critic” și ar putea chiar să dispară. Efectele vor fi severe

Publicat: 09.03.2021

Curentul Golfului, unul dintre curenții oceanici majori ai Pământului care influențează clima, se deplasează mai încet decât în ultimii mii de ani, sugerează un nou studiu. Schimbările climatice provocate de om sunt în mare parte de vină.

Această încetinire „fără precedent” ar putea afecta rapid tiparele meteorologice și nivelul mărilor de ambele părți ale Oceanului Atlantic, au descoperit cercetătorii. Se pare că situația se va înrăutăți în următoarele decenii dacă schimbările climatice continuă fără să fie combătute. Într-adevăr, dacă încălzirea globală va persista la viteza actuală, Curentul Golfului ar putea trece de „un punct critic”, fără întoarcere, până în anul 2100, a precizat Levke Caesar, autor principal și climatolog la Universitatea Maynooth din Irlanda. În cele din urmă, curentul se va opri, indiferent de starea climei.

Această perturbare va declanșa creșterea nivelului mărilor de-a lungul coastelor Americii de Nord și Europei de Nord-Vest. De asemenea, evenimentul va aduce vreme extremă precum valuri de căldură și cicloane.

„Chiar dacă reușim să oprim încălzirea globală, Curentul Golfului va continua să încetinească”

„Dacă va trece de punctul critic, chiar dacă reușim să oprim încălzirea globală, Curentul Golfului va continua să încetinească. După aceea, va încetini foarte mult, ajungând la oprirea completă a circulației”, a spus Caesar.

Curentul Golfului, cunoscut și ca Atlantic Meridional Overturning Circulation sau AMOC, este în esență o „bandă rulantă uriașă” de-a lungul coastei de est a Statelor Unite, a precizat Stefan Rahmstorf, cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Climei (PIK) din Germania.

Această „bandă rulantă uriașă” are numeroase efecte climatice

Curentul începe în apropiere de strâmtoarea Florida, transportând apa caldă de suprafață spre nord înspre insula Terranova înainte să se îndrepte est spre Atlantic. Până când ajunge la Atlanticul de Nord, apa caldă de suprafață se răcește, devine mai sărată și densă, scufundându-se în adâncurile mării înainte să fie împinsă din nou spre sud, acolo unde ciclul începe din nou. Potrivit lui Rahmstorf, curentul transportă peste 5,2 miliarde de galoane (20 milioane de metri cubi) de apă pe scundă, sau „aproape de 100 de ori debitul fluviului Amazon”.

Această „bandă rulantă umedă” are numeroase efecte climatice asupra Atlanticului, menținând temperaturile blânde în Florida și Regatul Unite, influențând traiectoria și forța cicloanelor, și ajutând la reglarea nivelului mărilor. De la începerea măsurătorilor în 2004, oamenii de știință au descoperit un tipar îngrijorător: curenții AMOC devin mai lenți și mai slăbiți, potrivit Live Science.

Încetinirea curentului va avea efecte severe

Cercetătorii au concluzionat acum că, la viteza actuală a schimbărilor climatice, Curentul Golfului ar putea încetini cu 45% până în 2100, astfel ajungând mai aproape de punctul critic. În cazul în care curentul continuă să slăbească (sau să se oprească), efectele vor fi severe.

„Multe studii au arătat că o încetinire a curentului va agrava nivelul mărilor pe coasta SUA pentru orașe precum New York și Boston”, a spus Caesar. Alte studii au asociat valurile de căldură severă și furtunile în nordul Europei și estul SUA cu slăbirea curentului.

Impactul precis ar putea fi chiar „mai severe”, a adăugat Caesar, deși oamenii de știință nu vor ști cu certitudine până când nu vom trece de acel punct critic. Să sperăm că, prin limitarea încălzirii globale pe cât posibil în următoarele decenii, nu vom afla niciodată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Criza climatică doboară încă un record. A fost cea mai caldă vară din istorie pentru emisfera nordică

Păsările par să fie mai rezistente la stresul termic cauzat de criza climatică, decât au crezut cercetătorii

Criza climatică ar putea cauza o deplasare a centurii tropicale a Pământului, punând în pericol siguranța alimentară

Alarmant! Unul dintre cei mai importanţi curenţi oceanici de pe glob a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.600 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase