Home » Știință » Misteriosul sunet rulant a fost auzit din nou în SUA. Ce explicații au deocamdată cercetătorii

Misteriosul sunet rulant a fost auzit din nou în SUA. Ce explicații au deocamdată cercetătorii

Misteriosul sunet rulant a fost auzit din nou în SUA. Ce explicații au deocamdată cercetătorii
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 22.03.2021

Recent, locuitorii din San Diego, SUA, au spus că au auzit un sunet misterios care le-ar fi zguduit și geamurile. Aceasta este a doua oară în ultimele trei săptămâni când se întâmplă.  

Incidentele nu sunt nici pe departe primele de acest fel. Timp de sute de ani, oamenii au spus că au auzit sunete neidentificate în SUA. Uneori însoțite de cutremure, alteori nu, sunetele au fost auzite tocmai din timpul cutremurelor din New Madrid din 1811-1812 și până în ianuarie 2020. Acestea sunt deseori descrise ca fiind „rulante”, iar uneori sunt asociate mai degrabă cu temperaturi scăzute decât cutremure.

Totodată, sunetele nu sunt limitate doar la Statele Unite ale Americii. Astfel de incidente au mai fost raportate și în Japonia, Belgia, Bengal și Delta Gangelui.

„În general, noi credem că este vorba despre un fenomen atmosferic”

Oamenii de știință folosesc acum date seismice de la EarthScope Transportable Array (ESTA) pentru a încerca să explice sunetele din SUA, comparându-le cu sunetele auzite începând cu anul 2013.

O echipă de la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord a căutat prin știri pentru a găsi relatări despre sunetele misterioase auzite în Carolina de Nord, acolo unde se întâmplă destul de frecvent. Cercetătorii sperau să le poată verifica cu datele seismice, însă nici unul dintre evenimente nu a coincis cu vreun cutremur.

„În general, noi credem că este vorba despre un fenomen atmosferic. Nu credem că provine de la activitatea seismică. Presupunem că se propagă prin atmosferă, nu prin sol”, a spus Eli Bird, unul dintre cercetători.

Încă un mister nerezolvat

Oamenii de știință și-au prezentat descoperirile la întâlnirea anuală a Uniunii Geofizice Americane, în decembrie. Aceștia s-au concentrat pe infrasunete, vibrații cu frecvență redusă care nu pot fi auzite de oameni. Cercetătorii au descoperit semnale, care durau între 1 și 10 secunde, asociate cu sunetele misterioase, potrivit IFL Science.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu pot explica încă sunetele și nici nu pot spune dacă acestea cauzate de același tip de eveniment peste tot pe Pământ. Multe sunete misterioase ar putea fi explozii sonice (sonic boom) de la aeronave care sparg bariera sunetului.

O altă posibilitate promițătoare ar putea fi bolizii în atmosfera superioară. Aceștia sunt meteoriți care produc o explozie sonică, în care meteorul nu este văzut până când sunetul creat de acesta nu este auzit. Totuși, momentan, sunetele rămân încă un mister nerezolvat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii ar fi auzit, pentru prima oară, „sunetul” de fundal al Universului

Oamenii de știință investighează misteriosul sunet „rulant” auzit în întreaga lume

A fost proiectat sistemul cu unde laser ce îţi poate transmite sunetul direct în ureche fără ca ceilalţi să-l poată auzi

Microundele direcționate au provocat boala misterioasă în cazul diplomaților americani din Cuba

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase