Home » Stiinta » Un tratament cu ultrasunete a „repornit” creierul unor pacienți aflați într-o stare similară celei de comă

Un tratament cu ultrasunete a „repornit” creierul unor pacienți aflați într-o stare similară celei de comă

02.06.2021
Un tratament cu ultrasunete a „repornit” creierul unor pacienți aflați într-o stare similară celei de comă
Sursa foto: Unsplash

Oamenii de știință au anunțat că au folosit cu succes ultrasunetele concentrate de intensitate scăzută pentru a „reporni” părți din creierul persoanelor aflate în condiții de comă, trezind din nou anumite funcții în cazul unor pacienți care până atunci erau într-o „stare de conştienţă minimă”.

Metoda folosește stimularea cu ultrasunete pentru a excita neuronii din talamus, un centru de procesare pentru întregul creier și o regiune despre care se știe că este mai slăbită după comă. Două sesiuni de tratament, fiecare a câte 10 minute, au fost administrate la trei pacienți.

Deși un pacient nu a prezentat niciun răspuns, cercetătorii au observat îmbunătățiri semnificative la ceilalți doi pacienți, un bărbat de 56 de ani și o femeie de 50 de ani. Studiul este bazat pe cercetări similare desfășurate în 2016, care au implicat un pacient care se vindeca de o intervenție chirurgicală și o comă indusă medical.

De ce este metoda cu ultrasunete sigură pentru pacienți?

O persoană aflată într-o stare de conștiență minimă poate prezenta semne clare, însă subtile sau inconsistente ale conștiinței. Aceste semne, cum ar fi clipirea la comandă sau starea de veghe, nu sunt considerate reflexe și ajută la diferențierea stării de conștiență minimă de stările de comă sau stările vegetative.

„Eu consider că acest nou rezultat este mult mai semnificativ, deoarece acești pacienți cronici au fost mult mai puțin predispuși să se recupereze spontan decât pacientul acut pe care l-am tratat în 2016, iar orice recuperare are loc de obicei lent pe parcursul a mai multor luni sau chiar ani, nu peste câteva zile și săptămâni, după cum am arătat noi. Este foarte puțin probabil ca descoperirile noastre să fie pur și simplu datorate recuperării spontane”, a explicat Martin Monti, neurolog la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

Oamenii de știință au adăugat că metoda este sigură pentru că implică folosirea unei cantități mici de energie și nu au existat modificări ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac sau ale nivelului de oxigen din sânge al pacienților.

Un rezultat extrem de promițător

„Asta este ceea ce am sperat să obținem, însă este uimitor să vedem cu ochii noștri. Să vedem că starea a doi dintre cei trei pacienti se ameliorează foarte semnificativ în doar câteva zile de la tratament este un rezultat extrem de promițător”, a mai precizat Monti, potrivit Science Alert.

Totuși, cercetările sunt încă în faza timpurie și experimentală. Deși femeia de 50 de ani a prezentat semne crescute de conștiență la câteva luni după tratament, diferențele față de starea de conștiență minimă nu au fost atât de semnificative. De asemenea, după câteva luni de la încetarea tratamentului, bărbatul de 56 de ani a revenit la o stare similară celei originale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Androginia” creierului este surprinzător de comună și ar putea îmbunătăți sănătatea mintală

Amiba care se hrănește cu creier poate fi ucisă de un compus de plante, au demonstrat studiile de laborator

Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul

Un parazit găsit în excrementele de pisici și carnea crudă, asociat cu un risc crescut de cancer al creierului la oameni

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult