Home » Știință » Germania recomandă ca persoanele sub 60 de ani să nu mai primească a doua doză din vaccinul AstraZeneca

Germania recomandă ca persoanele sub 60 de ani să nu mai primească a doua doză din vaccinul AstraZeneca

Publicat: 03.04.2021
Germania recomandă ca persoanele sub 60 de ani să nu mai primească a doua doză din vaccinul AstraZeneca
Credit foto: Shutterstock

Persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au fost vaccinate cu prima doză din serul AstraZeneca ar trebui să primească la rapel un vaccin diferit. Recomandarea a fost făcută de Comisia pentru vaccinuri din Germania, cunoscută sub numele de STIKO.

Recomandarea vine după ce, în 30 martie, autoritățile din Germania au restricționat administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vârsta de până la 60 de ani din cauza apariției rare, dar severe, a trombozelor.

Într-o recomandare actualizată pe site-ul său, STIKO a declarat că nu există dovezi științifice privind siguranța administrării unei serii mixte de vaccinuri.

„Până când vor fi disponibile datele corespunzătoare, STIKO recomandă persoanelor cu vârsta sub 60 de ani ca, în locul celei de-a doua doze de AstraZeneca, să li se administreze o doză de vaccin ARNm la 12 săptămâni după primul vaccin”, a transmis STIKO, potrivit Reuters.

Vaccinurile ARN mesager (ARNm) disponibile acum și aprobate în Uniunea Europeană sunt cele fabricate de Pfizer-BioNTech și Moderna.

România, printre țările care nu au restricționat vaccinarea cu AstraZeneca

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, care va fi livrat într-un ambalaj nou și a fost redenumit în Vaxzevria, este restricționată în funcție de vârstă în șase țări din Uniunea Europeană: Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Lituania și Suedia. Danemarca, Letonia, Olanda și Norvegia au oprit total imunizarea împotriva COVID-19 cu acest ser, potrivit BMJ.

Vaccinul AstraZeneca este folosit pentru toți adulții din 12 țări europene: Austria, Bulgaria, Cipru, Estonia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Marea Britanie.

Credit foto: Shutterstock

Și Canada a decis în 29 martie să suspende vaccinarea persoanelor sub vârsta de 55 de ani cu serul AstraZeneca, pe fondul „noilor date din Europa care sugerează că riscul formării cheagurilor de sânge este acum potențial de unul din 100.000 (indivizi vaccinați n.r.), mult mai mare decât riscul de unu la milion care se credea anterior”.

Nici AstraZeneca și nici partenerii de la Universitatea Oxford nu au comentat deciziile germane și canadiene.

O reacție a venit de la Agenţia britanică a medicamentului MHRA care a afirmat, vineri (2 aprilie), că riscul formării de cheaguri de sânge asociat cu vaccinul AstraZeneca este „foarte redus”. Potrivit MHRA, din cele peste 18 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la AstraZeneca administrate în Marea Britanie, au fost raportate doar 22 de cazuri de tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST) şi alte opt tipuri de tromboze.

Merkel și Macron au discutat cu Putin obținerea vaccinului Sputnik

Între timp, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i s-a alăturat săptămâna aceasta președintelui francez Emmanuel Macron într-o disucție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin pentru o potențială  obținere a vaccinului Sputnik.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a apărat vaccinul AstraZeneca, argumentând că numărul evenimentelor de coagulare descrise de autoritățile germane nu este în concordanță cu experiența la nivel glob. Germania a raportat 31 de cazuri de tromboză cerebrală din 2,7 milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate. Asta reprezintă aproximativ un caz la 90 000 de persoane vaccinate.

Vaccinul Astrazeneca se va numi Vaxzevria_ / Credit foto: Profimedia

EMA investighează 62 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală (CVST) din întreaga lume, din care 44  din Spațiul Economic European, unde până la jumătatea acestei săptămâni fuseseră administrate 9,2 milioane de vaccinuri AstraZeneca, sugerând un incident la 210.000 de vaccinări. Cu toate acestea, nu toate cazurile raportate de Germania sunt în datele EMA, potrivit BMJ.

Șefa EMA, Emer Cooke, a declarat că nu există dovezi ale vreunei legături cauzale între vaccin și tulburarea de coagulare, un sindrom al cărui frecvență în anii normali nu a fost niciodată măsurată clar.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi date de la AstraZeneca. Ce eficienţă are vaccinul împotriva coronavirusului

Răsturnare de situație! Autoritățile din SUA pun la îndoială datele studiului despre eficacitatea AstraZeneca

Un student la medicină din Franţa a fost găsit mort la 10 zile după ce se vaccinase cu AstraZeneca

Ce ar trebui să facă persoanele care au dureri de cap mai mult de 4 zile după vaccinul AstraZeneca

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase