Home » D:News » Germania suspendă vaccinarea persoanelor sub 60 de ani cu Astrazeneca. Compania schimbă numele vaccinului

Germania suspendă vaccinarea persoanelor sub 60 de ani cu Astrazeneca. Compania schimbă numele vaccinului

Germania suspendă vaccinarea persoanelor sub 60 de ani cu Astrazeneca. Compania schimbă numele vaccinului
Credit foto: Profimedia
Publicat: 01.04.2021

Vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de Astrazenca în parteneriat cu Universitatea Oxford, va avea o nouă denumire. Germania a suspendat vaccinarea persoanelor sub 60 de ani.

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat schimbarea numelui vaccinului Astrazeneca în Vaxzevria, potrivit solicitării făcute de compania suedeză. Decizia a fost luată în 25 martie și a fost anunțată recent de către agenţia suedeză a medicamentelor.

Totodată, vaccinul Vaxzevria, produs de Astrazeneca, va fi livrat într-un nou ambalaj, însă compoziția serului rămâne neschimbată.

Acest vaccin se află în centrul unor dezbateri puternice din cauza apariției unor cazuri de tromboză, deși EMA a catalogat în 18 martie vaccinul „sigur și eficent”, însă a precizat că din cazurile analizate nu poate exclude definitiv o asociere între ser și apariția trombozelor la nivelul craniului, unele soldate cu decese.

De ce a suspendat Germania vaccinarea cu serul AstraZeneca

În 30 martie, cancelarul Germaniei Angela Merkel și guvernele celor 16 landuri federale au decis să suspende vaccinarea persoanelor cu vârste de sub 60 de ani cu serul AstraZeneca.

Potrivit datelor Institutului Paul Ehrlich (PEI), citate de Deutsche Welle, s-au înregistrat 31 de cazuri de tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), în termeni mai populari cheaguri în venele cerebrale, după administrarea primei doze din acest vaccin. În 19 dintre ele au fost detectate și un deficit de trombocite sau trombocitopenie.

Totodată, au decedat nouă dintre cele 31 de persoane detectate cu această boală în urma vaccinării cu serul produs de AstraZeneca.

Din toate cele 31 de cazuri de tromboză venoasă sinusală, 29 au fost femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani și numai doi bărbați de 36, respectiv 57 de ani.

Vaccinul Astrazeneca se va numi Vaxzevria / Credit foto: Profimedia

Decizia de restricționare a fost luată după ce comisia permanentă pentru vaccinuri din Germania (STIKO) a recomandat folosirea vaccinul AstraZeneca acum doar persoanelor peste 60 de ani deoarece „datele disponibile în prezent arată apariția rară, dar foarte gravă, a trombozei ca efect secundar” care afectează „în principal persoanele cu vârsta sub 60 de ani între 4 și 16 zile după vaccinare”.

Și Canada a suspendat vaccinarea persoanelor sub vârsta de 55 de ani

Angela Merkel a anunțat că pentru persoanele sub 60 de ani, vaccinul AstraZeneca (redenumit în Vaxzevria) poate fi utilizat „doar după o amplă evaluare medicală și în funcție de analiza de risc a fiecărui individ în parte”.

Până marți, Germania vaccinase aproape 2,7 milioane de oameni cu serul AstraZeneca.

Și Canada a suspendat vaccinarea persoanelor sub vârsta de 55 de ani cu serul Astrazeneca, pe fondul „noilor date din Europa care sugerează că riscul formării cheagurilor de sânge este acum potențial de unul din 100.000 (indivizi vaccinați n.r.), mult mai mare decât riscul de unu la milion care se credea anterior”, potrivit AP.

La finalul săptămânii trecute, specialiștii agenției franceze a Medicamentului (ANSM) au confirmat riscul de tromboză rară după vaccinarea cu AstraZeneca, afirmând însă că beneficiile vaccinării anti-COVID-19 depăşesc riscurile de tromboză.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce este tromboza? Tipuri, diagnostic, simptome și prevenție

Reacții adverse după vaccin. 38 de ani este vârsta medie a persoanelor care au raportat

Răsturnare de situație! Autoritățile din SUA pun la îndoială datele studiului despre eficacitatea AstraZeneca

Un student la medicină din Franţa a fost găsit mort la 10 zile după ce se vaccinase cu AstraZeneca

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase