Home » Știință » Primele electronice printate și complet reciclabile din lume au fost create de ingineri

Primele electronice printate și complet reciclabile din lume au fost create de ingineri

Primele electronice printate și complet reciclabile din lume au fost create de ingineri
Credit foto: Duke University
Publicat: 04.05.2021

Inginerii de la Universitatea americană Duke au dezvoltat primele electronice complet reciclabile din lume.

Prin demonstrarea unei componente complexe și cruciale de computer, tranzistorul, create cu ajutorul a trei cerneluri bazate pe carbon, cercetătorii speră să inspire o nouă generație de electronice reciclabile pentru a ajuta în lupta cu epidemia globală a deșeurilor electronice.

Studiul oamenilor de știință a fost publicat în jurnalul Nature Electronics.

„Componentele de computer pe bază de silicon probabil că nu vor dispărea niciodată. Nici nu ne așteptăm ca electronicele reciclabile ca ale noastre să înlocuiască cu ușurință tehnologia și dispozitivele folosite deja. Însă, noi sperăm că prin crearea și demonstrarea unor electronice noi și complet reciclabile acestea vor ajunge mult mai utilizate în viitor”, a explicat Aaron Franklin, profesor la Universitatea Duke.

Oamenii din toată lumea includ tot mai multe electronice în viețile lor

Oamenii din toată lumea includ tot mai multe electronice în viețile lor. Astfe, tot mai multe dispozitive sunt aruncate și ajung în gropile imense de gunoaie. Potrivit Națiunilor Unite, mai puțin de un sfert din milioanele de kilograme de electronice aruncate în fiecare an este reciclat. Problema continuă să se agraveze în timp ce lumea întreagă trece la dispozitive 5G și Internetul obiectelor continuă să se extindă.

O parte din problemă este reprezentată de dispozitivele electrice care nu pot fi reciclate. Deși cuprul, aluminiul sau oțelul poate fi reciclat, cipurile de silicon din inima dispozitivelor nu pot fi.

Calea spre reciclare a fost deschisă odată cu dezvoltarea nanocelulozei

În cadrul noului studiu, Franklin și colegii săi au demonstrat un tranzistor complet funcțional și reciclabil produs din trei cerneluri bazate pe carbon care poate fi cu ușurință printat pe hârtie sau alte suprafețele flexibile și ecologice. Nanotuburile din carbon și cernelurile din grafen sunt folosite pentru semiconductori și conductori. Aceste materiale nu sunt noi, însă calea spre reciclare a fost deschisă odată cu dezvoltarea nanocelulozei.

„Nanoceluloza este biodegradabilă și este folosită de mulți ani. Oamenii știu de ceva timp despre potențialul său ca izolator în electronice. Însă, nimeni nu a înțeles cum să o folosească în cerneală printabilă până acum”, a mai spus Franklin, potrivit SciTech Daily.

În comparație cu un rezistor sau capacitor, un tranzistor este o componentă de computer relativ complexă folosită în dispozitive precum circuite sau senzori. Franklin a mai spus că, prin demonstrarea unui tranzistor printat complet reciclabil și multifunctional, cercetătorii speră să fie primul pas spre adoptarea în mod comercial a tehnologiei pentru dispozitive simple.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Curentul vegan trece din bucătărie în garderobă

Submarin galben construit din materiale reciclabile de doi fani Beatles

Cărămidă ecologică din granule de sticlă reciclată, inventată de un român

Un polimer reciclabil ”la infinit” are proprietăţile practice ale plasticului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase