Astronomii au descoperit o stea care ar putea fi cea mai veche din Universul cunoscut

19 05. 2021, 18:00

This browser does not support the video element.

O uriașă stea roșiatică situată la 16.000 de ani-lumină depărtare pare să fie un membru al celei de-a doua generații de stele din Univers.

Potrivit unei analize a abundenței sale chimice, steaua pare să conțină elemente produse în timpul vieții și morții unei singure stele din prima generație. Astfel, cu ajutorul său, am putea găsi chiar prima generație de stele apărută vreodată, niciuna dintre aceste stele fiind descoperite până acum.

Mai mult, cercetătorii au desfășurat analiza lor cu ajutorul fotometriei, o tehnică ce măsoară intensitatea luminii, astfel oferind o nouă modalitate de a găsi astfel de obiecte antice.

„Anunțăm descoperirea SPLUS J210428.01−004934.2 (SPLUS J2104−0049), o stea ultra-săracă în metal selectată prin fotometrie și confirmată prin spectroscopie de rezoluție medie și înaltă. Aceste observații sunt o dovadă a conceptului și fac parte din eforturile continue de confirmare a candidaților cu conținut scăzut de metal”, au scris astronomii.

Cea mai scăzută abundență de carbon observată de astronomi

Procesele de formare a stelelor din ziua de azi ne oferă câteva indicii despre modul în care s-au format aceste stele în Universul foarte timpuriu, însă, până când le vom găsi, ne bazăm înțelegerea doar pe informații incomplete.

Prin intermediul fotometriei, astronomii coordonați de NOIRLab al Fundației Științifice Naționale din SUA au identificat SPLUS J210428-004934 și, deși steaua nu are cel mai scăzut nivel de metal descoperit până acum de omenire, steaua are un nivel mediu de metal pentru o stea ultra-săracă în metal.

Totodată, steaua are cea mai scăzută abundență de carbon observată de astronomi la o stea ultra-săracă în metal. Asta ne-ar putea oferi informații noi despre evoluția stelară pentru nivelurile scăzute de metal, potrivit Science Alert.

Ce sunt stelele din populația III?

„Stelele ultra-sărace în metal adiționale identificate prin fotometrie vor îmbunătăți considerabil înțelegerea noastră privind stelele din populația III și vor permite posibilitatea descoperirii unei stele cu masă scăzută și fără conținut de metal care încă mai trăiește în galaxia noastră în ziua de azi”, au mai scris oamenii de știință.

Stelele din populația III sunt stele ipotetice extrem de masive, luminoase și fierbinți care nu conțin metal. Astfel de stele ar fi existat în Universul foarte timpuriu și ar fi început producerea de elemente chimice mai grele decât hidrogenul care sunt necesare pentru formarea planetelor și vieții așa cum o știm.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit încă un cerc fantomatic misterios în spațiul extragalactic

Imaginea cu Nebuloasa Voalul, surprinsă de Hubble în 2015, a fost refăcută de astronomi

Astronomii au descoperit gaura neagră cea mai apropiată de Pământ

Astronomii chinezi au detectat emisii de raze gamma de la o rămășiță de supernovă