De unde provin, de fapt, cele mai multe teorii conspiraționiste despre vaccinare și pandemie

21 05. 2021, 09:00

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă prin care putem pune capăt pandemiei de coronavirus. Totuși, ezitarea unor oameni de a se vaccina împiedică eforturile cruciale de imunizare și este mai important ca niciodată să știm care este sursa acestor temeri.

Potrivit cercetărilor recente, o cantitate considerabilă din această problemă majoră are un punct de pornire foarte restrâns. În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au descoperit că majoritatea teoriilor conspiraționiste despre vaccinare care circulă pe rețelele de socializare online provin de la doar câteva conturi individuale ce reprezintă personalități influente ale comunității anti-vaccinare.

În total, doar 12 dintre aceste persoane și organizațiile lor sunt responsabile pentru apariția a 65% dintre informațiile de propagandă în privința vaccinurilor.

Descoperirea a fost făcută în urma unei analize a peste 812.000 de postări de pe Facebook și Twitter în perioada 1 februarie și 16 martie 2021.

Cele mai importante platforme de socializare online pentru adepții anti-vaccinare

„Potrivit raportului nostru recent, activiștii anti-vaccinare de pe Facebook, YouTube, Instagram și Twitter au peste 59 de milioane de urmăritori, astfel că aceste platforme de socializare online sunt cele mai importante pentru adepții anti-vaccinare”, a explicat Imran Ahmed, director executiv al Centrului pentru Combaterea Urii Digitale (CCDH), organizația care a desfășurat studiul.

Conform cercetărilor, aceste 12 conturi îi includ pe Joseph Mercola, Robert F. Kennedy, Jr., Ty și Charlene Bollinger, Sherri Tenpenny, Rizza Islam, Rashid Buttar, Erin Elizabeth, Sayer Ji, Kelly Brogan, Christiane Northrup, Ben Tapper, și Kevin Jenkins.

Oamenii de știință spun că aceste conturi influente au un număr mare de urmăritori și produc o cantitate însemnată de conținut împotriva vaccinării, potrivit Science Alert.

Recrutează milioane de oameni și îi îndoctrinează prin frică și îndoială

Mulți oameni care distribuie pe rețelele de socializare conținut anti-vaccinare nu trebuie neapărat să urmărească aceste conturi, însă noua analiză sugerează că majoritatea postărilor distribuite pe Facebook și Twitter provin de la acest grup restrâns de persoane. Influența grupului variază în funcție de platforma de socializare online.

Analiza, publicată inițial în luna martie, a fost concepută pentru a îndemna liderii platformelor de rețele de socializare online să elimine de pe platforme aceste personaje, ale căror informații false și conspirații au dus în cele din urmă la pierderea de vieți omenești.

„Dezinformarea a devenit o amenințare directă asupra sănătății publice. Rețelele de socializare online le permit anti-vacciniștilor să recruteze milioane de oameni și să îi îndoctrineze prin frică și îndoială. Dacă aceste companii de tehnologie nu iau măsuri acum, pandemia va continua și mai multe vieți vor fi pierdute”, a spus Ahmed.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a ajuns un fost vicepreședinte al Pfizer eroul neașteptat al adepților anti-vaccinare – analiză Reuters

Bill Gates se declară uimit de volumul mare al teoriilor conspirației, „nebune” și „malefice”, legate de pandemie

Tehnologia 5G nu răspândeşte COVID-19, aşa cum susţin teoriile conspiraţiei

A fost dezvoltată inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale