Home » Știință » Cercetătorii au creat pielea artificială care se învinețește atunci când este lovită. Cum ar putea fi folosită?

Cercetătorii au creat pielea artificială care se învinețește atunci când este lovită. Cum ar putea fi folosită?

Cercetătorii au creat pielea artificială care se învinețește atunci când este lovită. Cum ar putea fi folosită?
Credit foto: Wenlian Qiu et al, ACS Applied Materials & Interfaces (2021)
Publicat: 27.06.2021

O echipă de ingineri a dezvoltat un nou tip de piele artificială pentru roboți sau proteze care poate chiar să capete vânătăi atunci când este lovită, astfel oferind un instrument medical valoros și o cale de a-ți vedea progresul atunci când te lupți cu un robot ucigaș.

Cu o lovitură, presiune sau un șoc îndeajuns de puternic, piele artificială va activa un hidrogel colorat care formează o uriașă pată purpurie ce seamănă cu vânătăile pe care le dobândim chiar noi, oamenii, pe pielea noastră.

Cercetările au fost publicate recent în jurnalul ACS Applied Materials & Interfaces.

O presiune considerabilă pentru a cauza o vânătaie

Inginerii de la Universitatea Chineză din Hong Kong care au creat pielea artificială consideră că va fi cel mai utilă pentru roboți sau oamenii care poartă proteze și nu au parte de feedback senzorial atunci când se lovesc de ceva și se rănesc sau își afectează proteza, potrivit unui comunicat de presă. Cu alte cuvinte, invenția aceasta nu este doar o altă șmecherie prin care roboții precum Terminator i-ar putea păcăli pe oamenii neștiutori.

GALERIE FOTO

Un aspect interesant este că pielea artificială are nevoie de o presiune considerabilă pentru a cauza o vânătaie, astfel că cineva care poartă o proteză nu ar trebui să aștepte două sau trei ore până când vânătaia trece de fiecare dată când își îndoaie genunchiul pentru a face un pas.

Cum au testat cercetătorii pielea artificială?

Deocamdată, pielea artificială pare să fie în faza de „dovadă-de-concept” (proof-of-concept). Oamenii de știință au testat-o prin lipirea unei fâșii mici pe genunchiul unei persoane și lovirea materialului de metal. Așadar, nu par să existe încă proteze, sau roboți ucigași sub acoperire, care sunt acoperite în întregime cu pielea artificială, scrie Futurism.

De asemenea, nu este clar cât de bine va funcționa pielea artificială translucidă și gălbuie cu diferite tonuri ale pielii reale. Momentan, cercetătorii par mai concentrați pe modul în care funcționează materialul decât personalizarea acestuia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cu un pas mai aproape de roboții umanoizi realistici. Cercetătorii au creat pielea artificială care poate simți durere

Viața unui francez din secolul XIX, scrisă pe pielea sa conservată în mod unic, decriptată acum

Inginerii pot printa senzori direct pe piele, eliminând problema căldurii

Ce s-a întâmplat în creierul voluntarilor cărora li s-a atașat un deget robotic la mână

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase