Home » Știință » Oamenii de știință au dezvoltat un pacemaker wireless care se poate dizolva în corp

Oamenii de știință au dezvoltat un pacemaker wireless care se poate dizolva în corp

Sursa foto: Northwestern University
Publicat: 07.07.2021

Un pacemaker wireless, care se poate dizolva în corp, a fost creat pentru pacienții care au nevoie de ajutor doar temporar pentru reglarea ritmului cardiac.

De la implantarea primului pacemaker în 1958, milioane de oameni au beneficiat de acest tip de dispozitiv. Peste 32.900 de pacemaker au fost implantate pentru prima oară în Marea Britanie doar în perioada 2018 – 2019.

Însă, deși unii oameni au nevoie de pacemakere permanente, alții au nevoie de acestea doar câteva  zile sau săptămâni, spre exemplu, după operație pe cord deschis.

„După o perioadă critic de risc, funcționalitatea pacemakerului nu mai este necesară”, a spus prof. John A. Rogers de la Universitatea Northwestern din Illinois, SUA, unul dintre autorii studiului care dezvăluie noul model.

Cât va costa noul pacemaker wireless care se dizolva în corp?

Deși pacemakerele deja pot fi folosite pentru perioade temporare, experții spun că există probleme, inclusiv cazuri în care firele implantate prin piele pot prezenta un risc de infecție. Sistemul extern de alimentare și control poate fi desprins în mod accidental, iar țesutul cardiac poate fi deteriorat atunci când dispozitivul este înlăturat.

Acum, cercetătorii spun că au dezvoltat un pacemaker care nu necesită baterii și care poate fi implantat direct pe suprafața inimii și absorbit de către corp atunci când nu mai este necesar. Dispozitivul, despre care Rogers a spus că va costa în jur de 100 dolari sau 70 lire sterline, nu conține fire și poate fi controlat și programat din exteriorul corpului.

O inovație uimitoare

Dispozitivul are forma unei mici rachete de tenis, fiind alimentat de tehnologie wireless prin care energia cu radio frecvență dintr-un dispozitiv extern este trimisă la un receptor din pacemaker, acolo unde este convertită în curent electric folosit pentru a regla bătăile inimii. Rogers a spus că tehnologie similară a fost folosită la încărcarea wireless a telefoanelor inteligente și periuțelor de dinți electrice, potrivit The Guardian.

Prof. Sir Nilesh Samani, director medical al British Heart Foundation, care nu a fost implicată în cercetări, s-a declarat încântat de studiu.

„Aceasta este o inovație uimitoare care ar putea fi utilă pentru unii pacienți după intervenție chirurgicală cardiacă, în special atunci când dezvoltă probleme temporare în privința conducției electrice a ritmului cardiac. Va fi nevoie de mai multe teste pentru a stabili siguranța și eficiența pacemakerului”, a spus Samani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un iPhone 12 poate opri un pacemaker dacă telefonul este în apropierea stimulatorului cardiac

„Salt cuantic” pentru medicină. Cercetătorii au dezvoltat un microscop ce arată structuri nemaivăzute până acum

Un elveţian a inventat pacemakerul fără baterii, inspirându-se din ceasurile ce se încarcă din mişcarea mâinii (VIDEO)

Deși canabisul capătă popularitate, dovezile care să susțină eficiența medicinală a acestuia sunt limitate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase