Astronomii au descoperit un nor cosmic uriaș, mult mai mare decât întreaga galaxie Calea Lactee

11 07. 2021, 17:00

În spațiul intergalactic, ceva imens stă la pândă. Nu este o galaxie, deși dimensiunea sa este comparabilă. În schimb, este vorba despre un nor vast de gaz fierbinte și strălucitor, mult mai mare decât Calea Lactee, situat în spațiul dintre galaxiile care formează un roi.

Oamenii de știință cred că norul s-ar fi desprins de una dintre acele galaxii, acesta fiind primul nor de acest tip pe care l-am observat până acum. În mod surprinzător, norul nu s-a disipat, însă a rămas așa timp de sute de milioane de ani.

Descoperirea nu doar că dezvăluie detalii noi despre mediile din interiorul roiurilor de galaxii, ci și sugerează o nouă cale de explorare și înțelegere a acestor structuri colosale.

„Aceasta este o descoperire palpitantă și surprinzătoare. Demonstrează faptul că noi surprize pot avea mereu loc în astronomie, aceasta fiind cea mai veche dintre științele naturale”, a spus Ming Sun, fizician la Universitatea din Alabama, Huntsville, SUA.

Un roi de galaxii care conține cel puțin 73 de galaxii majore

Roiurile de galaxii sunt, după cum sugerează și numele, grupuri de galaxii legate împreună prin gravitație. Roiul de galaxii în care norul „orfan” a fost găsit este numit Abell 1367, fiind situat la 300 de milioane de ani-lumină depărtare. Acesta conține cel puțin 73 de galaxii majore și face parte dintr-un complex mai mare de roiuri.

O echipă coordonată de astronomul Chong Ge de la Universitatea din Alabama, Huntsville, a folosit telescopul cu raze X XMM-Newton al Agenției Spațiale Europene și telescopul Very Large Telescope (VLT) pentru a descoperi emisii cu raze X care arată că norul este mult mai mare decât au crezut inițial cercetătorii.

Norul este mult mai mare decât întreaga galaxie Calea Lactee

Norul este mult mai mare decât întreaga galaxie Calea Lactee, având o masă de aproximativ 10 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui. Norul nu pare să fie asociat cu o galaxie cunoscută din acel roi. Pur și simplu plutea prin spațiu. Însă, oamenii de știință au reușit să obțină indicii privind originea norului cu ajutorul temperaturii gazelor din interiorul său.

Temperatura norului variază între 10.000 și 10.000.000 grade Kelvin, măsurătorile fiind compatibile cu gazele descoperite în interiorul galaxiilor, mediul interstelar. Gazul din spațiul dintre galaxiile unui roi este mult mai fierbinte, ajungând până la 100 milioane de grade Kelvin.

Asta sugerează că norul de gaz a fost desprins dintr-o galaxie în timp ce se deplasa prin spațiu, scrie Science Alert.

Având în vedere masa considerabilă a norului, echipa a stabilit că galaxia din care a fost desprins era una de-a dreptul masivă. Asta ar putea ajuta astronomii să descopere galaxia din care a provenit, un alt indiciu fiind urmele de gaze care se extind din nor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Premieră astronomică. Oamenii de știință au confirmat coliziunea dintre o gaură neagră și o stea neutronică

Astronomii au descoperit o stea care ar putea fi cea mai veche din Universul cunoscut

Astronomii au descoperit încă un cerc fantomatic misterios în spațiul extragalactic

Astronomii au descoperit gaura neagră cea mai apropiată de Pământ