Home » Știință » Robotul Atlas de la Boston Dynamics face parkour. Imagini uimitoare cu robotul umanoid

Robotul Atlas de la Boston Dynamics face parkour. Imagini uimitoare cu robotul umanoid

Robotul Atlas de la Boston Dynamics face parkour. Imagini uimitoare cu robotul umanoid
Sursa foto: Boston Dynamics
Publicat: 25.08.2021

Producătorul de roboți Boston Dynamics a publicat o filmare cu robotul său umanoid biped, numit Atlas, în timp ce desfășoară cascadorii solicitante de tip parkour.

În videoclip, o pereche de roboți Atlas pot fi observați în timp ce desfășoară acțiuni impresionante de tip parkour, sărind peste terenul accidentat și sfârșind cu un salt pe spate de-a dreptul uimitor. La un moment dat, Atlas chiar execută o săritură peste o placă ajutându-se de unul dintre brațele sale.

Totul pare o coreografie, însă, cel mai probabil, asta nu este ceea ce aveau în gând „părinții” parkour. Este alergare „liberă”, însă cu limitări impuse de coduri computaționale.

Producătorul de roboți s-a lăudat cu capabilitățile atletice ale robotului Atlas de mai multe ori, de la o alergare relaxată în grădină până la mișcări de dans uimitoare.

Cascadoriile parkour ale robotului Atlas, programate în avans

Iar acum, Atlas își forțează limitele, deși pare extrem de improbabil că Boston Dynamics va permite roboților săi să execute cascadorii reale de tip parkour, cum ar fi sărituri de pe acoperișuri în lumea reală.

Într-un videoclip separat, compania dezvăluie imagini cu dezvoltarea robotului de 1,52 metri înălțime și 86 kilograme în greutate, acesta fiind „apogeul a peste un deceniu de muncă în privința roboticii umanoide hidraulice”, potrivit liderului de echipă Scott Kuindersma.

Totuși, în loc să fie spontane, cascadoriile parkour ale robotului Atlas au trebuit să fie programate în avans. Bineînțeles, chiar și oamenii își stabilesc în avans cascadoriile de parkour, scrie Futurism.

„Încă suntem în etapa incipientă a acelui viitor”

„Nu este vorba de un robot care, ca prin minune, s-a decis să facă parkour, este mai degrabă o coreografie, la fel ca în cazul oricărui alt videoclip de skateboarding sau parkour”, a explicat Benjamin Stephens, coordonator al programului Atlas.

Poate părea surprinzător pentru unii, însă Scott Kuindersma crede că peste 20 de ani viețile noastre vor include roboți care se vor putea mișca „cu eleganță și vor munci alături de oameni pentru a ne îmbunătăți viețile”.

„Încă suntem în etapa incipientă a acelui viitor. Sper că demonstrațiile de acest fel oferă un indiciu a ceea ce este posibil”, a adăugat Kuindersma.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Xiaomi a lansat robotul patruped CyberDog. Este jucăuș, simpatic și foarte ieftin

Un robot numit Cassie a finalizat prima sa cursă de 5 kilometri. Reușita nu a fost fără peripeții

Roboții dintr-un depozit al unui lanț de supermarketuri au declanșat un incendiu care a întârziat mii de comenzi

Inginerii au construit un robot, inspirat de gândacul de bucătărie, care nu poate fi strivit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase