Home » Lumea digitală » Xiaomi a lansat robotul patruped CyberDog. Este jucăuș, simpatic și foarte ieftin

Xiaomi a lansat robotul patruped CyberDog. Este jucăuș, simpatic și foarte ieftin

Xiaomi a lansat robotul patruped CyberDog. Este jucăuș, simpatic și foarte ieftin
Compania Xiaomi pare să fi creat CyberDog cu scopul de a-l detrona pe rivalul Spot/Credit foto: Xiaomi/Youtube
Publicat: 14.08.2021

Compania chineză de electronice Xiaomi a anunțat construirea unui robot patruped, CyberDog, pe care îl descrie ca fiind „mai simpatic decât alții din clasa sa”, prietenos dar și, deopotrivă, intimidant atunci când este folosit în scop de pază.

CyberDog este foarte asemănător ca aspect cu modelul Spot creat de compania Boston Dynamics, dar are, față de acesta din urmă, un plus de eleganță și este mult mai accesibil ca preț.

În anunțul său, Xiaomi își promovează invenția, afirmând că este „un robot prietenos cu omul”, capabil să aibă un comportament jucăuș, dar, în egală măsură, cu o atitudine care poate impune respect în cazul în care este folosit de forțele de ordine sau de către armată.

Concret, compania pare să fi creat CyberDog cu scopul de a-l detrona pe rivalul Spot. Dovadă, pe de o parte, prețul foarte mic, puțin sub 1.600 dolari americani (un adevărat chilipir față de cei 74.500 de dolari ceruți de cei de la Boston Dynamics pentru exemplarul lor de robot Spot). În plus, robotul patruped creat de cei de la Xiaomi, bazat pe software open source, le permite cumpărătorilor să personalizeze funcțiile mașinăriei după bunul lor plac.

Oferta pare să îi vizeze în special pe inginerii care ar fi dispuși să adauge caracteristici și capabilități lui CyberDog, potrivit techxplore.com.

Cântărește 3 kg și are capabilități uluitoare

Simpaticul robot cântărește aproximativ 3 kg și poate rula cu puțin peste trei metri pe secundă. Este dotat cu șase microfoane și mai multe camere plasate strategic pe suprafața corpului împreună cu senzori de imagine. 128 GB este capacitatea de stocare a informațiilor pe modelul nou de robot patruped conceput de compania chineză de electronică, fondată în 2010.

CyberDog colectează informații despre mediul din jur folosind 11 senzori de înalta precizie, care oferă feedback pe măsură ce robotul se mișcă.

Robotul funcționează pe baza unei versiuni specializate a Jetson Xavier NX a NVIDIA – pe care Xiaomi o descrie drept cel mai mic computer din lume/ Credit foto: Xiaomi/Youtube

Cât privește deplasarea, robotul cu patru picioare folosește servo-motoare pe care compania le-a dezvoltat intern și care oferă robotului un cuplu maxim de 32nm. Robotul funcționează pe baza unei versiuni specializate a Jetson Xavier NX a NVIDIA – pe care Xiaomi o descrie drept cel mai mic computer din lume, fapt care, susțin inginerii care l-au conceput, permite câinele robot să învețe noi trucuri.

Așa cum o demonstrează clipurile postate recent de compania chineză pe rețeaua de socializare, CyberDog este capabil să urmărească o persoană, asemenea unui câine obișnuit. De asemenea, poate recunoaște fața proprietarului dintr-o mulțime de oameni.

Poate cel mai important aspect al noului model robotic este acela că CyberDog poate interacționa cu stăpânul său, îl poate privi în ochi și poate reacționa la comenzi într-un mod foarte asemănător cu reacțiile obișnuite ale unui cățeluș autentic, acestea fiind și atuurile pe care mizează compania chineză în încercarea de detronare a supremației în conceperea unui model de robot câine a rivalilor de la Boston Dynamics.

Citește și:

Un robot numit Cassie a finalizat prima sa cursă de 5 kilometri. Reușita nu a fost fără peripeții

Roboții dintr-un depozit al unui lanț de supermarketuri au declanșat un incendiu care a întârziat mii de comenzi

Experiment spectaculos în slow-motion. Ingredientele principale: mentosane şi un braţ robotic

Operație în premieră națională, la Iași. O femeie a fost operată cu un robot de chirurgie craniană

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase