Home » Știință » Există o legătură între ADHD și demență de-a lungul generațiilor

Există o legătură între ADHD și demență de-a lungul generațiilor

Există o legătură între ADHD și demență de-a lungul generațiilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.09.2021

Cercetătorii au găsit o legătură între ADHD și demență de-a lungul generațiilor.

O legătură între ADHD și demență a fost descoperită după un studiu realizat la Institutul Karolinska din Suedia și publicat în „Alzheimer’s & Dementia”: Jurnalul Asociației Alzheimer. Potrivit cercetării, părinții și bunicii persoanelor cu ADHD prezintă un risc mai mare de demență decât cei cu copii și nepoți fără ADHD, arată Science Daily.

„Constatările sugerează că există contribuții genetice și / sau de mediu comune la asocierea dintre ADHD și demență. Acum avem nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege mecanismele care stau la baza acestora”, spune  Le Zhang, autorul principal al studiului, doctorand la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică la Institutul Karolinska.

Ce este sindromul ADHD și cum se manifestă

Sindromul ADHD  (tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate) este o tulburare de neurodezvoltare caracterizată prin neatenție, impulsivitate și hiperactivitate și afectează aproximativ 3% dintre adulții din întreaga lume.

Numărul persoanelor diagnosticate cu ADHD a crescut dramatic în ultimele decenii, datorită conștientizării și cunoștințelor despre acest sindrom.

În acest studiu, cercetătorii au examinat în ce măsură generațiile mai în vârstă și persoanele cu ADHD au fost diagnosticate cu demență. Studiul a fost realizat pe un eșantion de două milioane de persoane născute în Suedia, între anii 1980 și 2001. Aproximativ 3,2% dintre aceste persoane au fost diagnosticate cu ADHD.

Cercetătorii au folosit registre naționale și, astfel, au făcut legătura între aceste persoane și peste cinci milioane de rude biologice, inclusiv părinți, bunici și unchi și mătuși. Ei au investigat în ce măsură aceste rude au dezvoltat demență.

Ce au descoperit cercetătorii despre ADHD și demență?

Specialiștii au descoperit că părinții persoanelor cu ADHD au avut cu 34% un risc mai mare de demență decât părinții persoanelor fără ADHD. Riscul bolii Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență, a fost cu 55% mai mare la părinții persoanelor cu ADHD. Persoanele cu ADHD au fost mai susceptibile de a avea părinți cu demență cu debut precoce decât cu debut tardiv.

Cercetătorii observă că riscul absolut de demență a fost scăzut pentru grupul de părinți. Doar 0,17% dintre ei au fost diagnosticați cu demență în perioada de urmărire.

Asocierea a fost mai mică pentru rudele de gradul II ale persoanelor cu ADHD, adică bunicii, unchii și mătușile. De exemplu, bunicii persoanelor cu ADHD au avut un risc crescut de 10% de demență comparativ cu bunicii persoanelor fără ADHD.

„O posibilă explicație este că ADHD crește riscul condițiilor de sănătate fizică, ceea ce duce la creșterea riscului de demență”, afirmă Zheng Chang, cercetător la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică la Institutul Karolinska.

Citește și:

ADHD la adulți, asociată cu un număr șocant de boli printre care epilepsie, obezitate și demență

Atenţie, viitoare mămici! Anumite medicamente luate în timpul sarcinii cresc riscul de ADHD la copii

Sindromul Havana. Simptome neurologice misterioase apar la diplomați și spioni americani din toată lumea

Caz neobișnuit de mișcare în oglindă asociat cu sindromul Turner, documentat pentru prima dată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase