Home » Știință » Motiv de polemică. NASA nu va schimba numele telescopului spațial James Webb

Motiv de polemică. NASA nu va schimba numele telescopului spațial James Webb

Publicat: 02.10.2021

NASA nu intenționează să schimbe numele noului său telescop spațial, minunenea tehnologică de 10 miliarde de dolari.

Telescopul spațial James Webb va fi numit după fostul administrator al NASA, James Webb, considerat de unii complice la discriminarea angajaților homosexuali și lesbiene ai NASA, în timpul mandatului său, în anii 1950 și 1960.

Agenția spațială a investigat problema și a decis să păstreze numele telescopului așa cum este, înainte de mult așteptata lansare din decembrie, notează npr.org.

„Nu am găsit în acest moment nicio dovadă care să justifice schimbarea numelui telescopului spațial James Webb”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson.

Telescopul, privit ca succesor al lui Hubble, va pleca în spațiu unde va analiza atmosferele planetelor care orbitează stele îndepărtate, căutând gaze care ar putea indica prezența vieții.

Unii angajați NASA s-au gândit să numească telescopul după Webb, care a condus agenția în anii cheie în care a lucrat pentru a ajuta astronauții să aterizeze pe Lună. Dar nu toată lumea a fost de acord.

Numele telescopului, motiv de polemică

La începutul acestui an, peste 1.200 de oameni, în special astronomi sau pasionați de astronomie, inclusiv cercetători care doresc să utilizeze noul telescop pentru propria lor cercetare, au semnat o petiție prin care solicitau NASA să redenumească telescopul. Aceștia susțin că Webb a fost complice la epurarea homosexualilor din posturile guvernamentale în timp ce era administrator NASA, dar și când a ocupat un post la nivel înalt în Departamentul de Stat al SUA.

Telescoapele spațiale primesc, de obicei, numele unor oameni de știință celebri. Telescopul spațial Hubble a fost botezat după astronomul american Edwin Hubble. Telescopul spațial Spitzer a fost numit după astronomul și fizicianul teoretician american Lyman Spitzer Jr. Observatorul cu raze X Chandra poartă numele regretatului laureat al Premiului Nobel, indian-americanul Subrahmanyan Chandrasekhar.

Decizia de a numi acest telescop după James Webb a fost luată de un alt administrator NASA, Sean O’Keefe, care lucrează acum la Universitatea Syracuse.

În 2015, ziaristul Dan Savage a scris un articol intitulat „Ar trebui NASA să numească un telescop după un tip mort, care a persecutat homosexualii în anii 1950?”. De atunci, au existat multe dezbateri despre Webb în mediul online.

Pe de altă parte, Sean O’Keefe spune că nu a văzut nimic care să-l convingă că Webb a fost implicat direct în epurarea oficialilor guvernamentali homosexuali.

Citește și: 

Cum testează inginerii de la NASA costumele spațiale pentru viitoarele misiuni pe Lună

Experiment eşuat al NASA. Peter, delfinul care s-a sinucis după ce a fost despărţit de instructorul său

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase