Home » Știință » Femeile pot sta liniștite. Terapia hormonală nu este asociată cu un risc crescut de a dezvolta demență

Femeile pot sta liniștite. Terapia hormonală nu este asociată cu un risc crescut de a dezvolta demență

Femeile pot sta liniștite. Terapia hormonală nu este asociată cu un risc crescut de a dezvolta demență
Credit foro: Shutterstock
Publicat: 13.10.2021

Utilizarea terapiei hormonale a menopauzei, cunoscută și sub numele de terapie de substituție hormonală, nu este legată de un risc crescut de a dezvolta demență, potrivit cercetărilor realizate de experți de la Universitatea din Nottingham.

Studiul, condus de dr. Yana Vinogradova de la Școala de Medicină a Universității, oferă cele mai cuprinzătoare și mai sigure estimări de risc de până acum. Cercetarea, bazată pe înregistrările clinice de mai mulți ani ale femeilor aflate la vârsta menopauzei, a arătat că acest lucru este adevărat indiferent de tipul de hormoni, doza sau durata de utilizare, relateză Science Daily.

Doar în subgrupul de femei diagnosticate cu boala Alzheimer s-a găsit o mică asociere de risc în creștere pentru utilizarea tratamentelor  estrogen-progestogen, dar acest lucru a fost observat numai după folosirea pe termen lung, de cinci ani sau mai mult.

Terapia hormonală a menopauzei ameliorează simptome precum bufeurile, tulburările de somn, schimbările de dispoziție, pierderile de memorie și depresia experimentate de multe femei în timpul menopauzei.

Unele simptome sunt similare cu semnele timpurii ale dezvoltării demenței, iar rezultatele studiilor au sugerat o posibilă legătură benefică între estrogen și declinul creierului din cauza vârstei.

Cauzele care duc la demență după tratamentul pentru menopauză

Cercetătorii de la Universitățile din Nottingham, Oxford și Southampton au realizat studiul folosind două dintre cele mai mari baze de date de îngrijire primară din Marea Britanie (QResearch și CPRD), care conțin înregistrări ale diagnosticelor și recomandărilor. Acest lucru a permis cercetătorilor să analizeze cauzele care duc la demență, în cazul femeilor care folosesc oricare dintre tratamentele pentru menopauză.

Analiza s-a bazat pe un eșantion de 118.501 femei, în vârstă de 55 de ani și peste, diagnosticate cu demență între 1998 și 2020 și 497.416 femei care nu sufereau de demență.

Datele emise cu mai mult de trei ani înainte de diagnosticarea cazului includeau detalii despre tipul de hormon, doza și metoda de administrare. Alți factori relevanți, cum ar fi istoricul familial, fumatul, consumul de alcool, comorbiditățile și alte medicamente prescrise au fost, de asemenea, luate în considerare în analiză.

După adaptarea factorilor de confuzie disponibili, analiza nu a arătat asocieri generale între utilizarea terapiei hormonale și riscul de a dezvolta demență. Descoperirile au fost aceleași în toate tratamentele. În conformitate cu studiile biologice, în cadrul subgrupului de cazuri diagnosticate, cu vârsta mai mică de 80 de ani și care au urmat doar terapie cu estrogen de 10 ani sau mai mult, cercetătorii au raportat un risc ușor scăzut de demență.

Cercetătorii spun că „acest studiu oferă cele mai detaliate estimări ale riscului pentru tratamentele individuale, iar rezultatele sunt în concordanță cu preocupările existente în liniile directoare cu privire la expunerile pe termen lung la tratamentele combinate de terapie hormonală.”

Citește și:

Inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a diagnostica demența

Adio, menopauză! O nouă tehnologie vine în ajutorul femeilor

Gradul de poluare al aerului crește riscul de demență

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase