Home » Știință » Rușii de la Nornickel le-au cerut oamenilor de știință să găsească noi modalități de utilizare a paladiului

Rușii de la Nornickel le-au cerut oamenilor de știință să găsească noi modalități de utilizare a paladiului

Publicat: 19.10.2021
Credit foto: Shutterstock

Compania rusească Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu, a anunțat luni că a demarat o competiție pentru ca oamenii de știință să găsească noi modalități de utilizare a metalului ale cărui resurse au fost afectate de criza cipurilor din industria auto, principalul său sector de consum.

Cererea globală de paladiu a scăzut recent deoarece producătorii de automobile, care utilizează metalul în convertoarele catalitice pentru reducerea poluării, au scăzut producția din cauza lipsei de cipuri.

„Credem că paladiul are un potențial uriaș dincolo de catalizatorii auto. Vedem o cerere ridicată de paladiu în alte industrii globale, inclusiv economia verde și decarbonizarea”, a declarat Anton Berlin, director de vânzări la Nornickel, citat de Reuters.

Premii pentru găsirea de noi modalități de utilizare a paladiului

Competiția, cunoscută sub numele de Palladium Challenge, va acorda în total 350.000 de dolari oamenilor de știință sau antreprenorilor capabili să vină cu o modalitate durabilă de a stimula cererea de paladiu.

Premiul va fi împărțit între primele trei proiecte câștigătoare, într-o ceremonie organizată la New York, în 16 septembrie 2022, a mai spus Anton Berlin, adăugând că Nornickel a colaborat pentru concurs cu Institutul Internațional de Metale Prețioase (IPMI). Propunerile de utilizare a paladiului în feluri noi vor fi acceptate până la sfârșitul lunii mai, anul viitor.

Nornickel, care furnizează 44% din nevoile globale de paladiu, se așteaptă în prezent la un deficit de metal de 0,2 milioane – 0,3 milioane de uncii în 2021 și 0,3 milioane de uncii în 2022, pe fondul reducerii producției de automobile.

Element chimic denumit după asteroidul Pallas, paladiul este un metal rar, strălucitor, de culoare alb-argintiu, care a fost descoperit în 1803 de William Hyde Wollaston.

Vă recomandăm să citiți și:

Lucruri puţin ştiute despre elementul rodiu, cel mai rar şi preţios metal din lume

„Strigătul cositorului” şi alte 7 lucruri fascinante despre metale

O comoară nebănuită: Cât valoarează aurul din fecalele umane

Ce este argintul viu?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase