Home » Știință » Cercetătorii de la Stanford dezvăluie că stimularea magnetică poate trata depresia

Cercetătorii de la Stanford dezvăluie că stimularea magnetică poate trata depresia

Cercetătorii de la Stanford dezvăluie că stimularea magnetică poate trata depresia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.11.2021

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au anunțat că au reușit să trateze depresia la pacienți prin stimularea creierului cu magneți.

Un studiu publicat recent arată că oamenii de știință au observat cum aproape 80% dintre pacienți au trecut prin remisiune după procedură, care a fost denumită Stanford neuromodulation therapy (terapie prin neuromodulare sau SNT). Tehnica este o formă modificată a stimulării magnetice transcraniene (rTMS) și funcționează prin livrarea de doze mari de pulsații magnetice în creierul pacientului cu un dispozitiv care conține bobine magnetice la exteriorul craniului.

Tratamentul durează doar cinci zile și este personalizat pentru fiecare pacient în funcție de scanările RMN care scurtează intervalul tipic de tratament rTMS de la săptămâni la doar câteva zile, potrivit Futurism.

Tehnica SNT a ajutat la ameliorarea depresiei la 90% dintre participanți

„Am fost foarte interesați să încercăm să rezolvăm probleme psihiatrice în condiții de urgență, cazuri în care trebuie să tratăm oameni în decurs de câteva zile. Așadar, am găsit o metodă, bazată pe principii neuroștiințifice umane, de a comprima stimularea de la un program de șase săptămâni la doar o singură zi”, a explicat Nolan Williams, unul dintre autorii studiului și profesor de psihiatrie la Stanford.

Cercetările sunt inspirate de un studiu publicat anul trecut, care a descoperit că tehnica SNT a ajutat la ameliorarea depresiei la 90% dintre participanți. Asta înseamnă că aceștia nu mai îndeplineau condițiile pentru episoade depresive acute sau ideație suicidară.

Rezultatele sunt încurajatoare. Un pacient de 60 de ani, numit Tommy Van Brocklin, care nu a făcut parte din ultimul studiu, a povestit că a suferit de depresie încă din copilărie și a avut episoade constante de ideație suicidară. Totuși, în septembrie 2021, acesta a urmat tratament SNT la Stanford.

Rezultatele preliminare sunt îmbucurătoare

„În a treia zi, totul a început să aibă efect, iar situația s-a îmbunătățit tot mai mult în următoarele zile. Sunt acasă acum de la mijlocul lunii septembrie și toate beneficiile au rămas, iar eu mă simt mult mai bine. Dorm. Nu mă mai gândesc la sinucidere. Am o perspectivă diferită asupra vieții mele și asupra lumii, într-un mod pozitiv”, a explicat pacientul.

Pentru moment, cercetătorii spun că trebuie să desfășoare studii mai ample cu SNT înainte ca tratamentul să devină disponibil la nivel comercial. Însă, rezultatele preliminare sunt îmbucurătoare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire neașteptată la granița magnetosferei Pământului. O cantitate imensă de energie este implicată

Un studiu nou și ingenios susține că Pământul ar fi înconjurat de un tunel magnetic gigantic

Un magnet îndeajuns de puternic încât să ridice un portavion, dezvăluit în Franța. La ce va fi folosit

Ketamina poate fi folosită pentru depresie. Cercetătorii nu știu însă cum funcționează

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase