Astronomii, extrem de încântați de posibilitatea unui telescop spațial revoluționar

11 11. 2021, 09:00

Astrofizicienii americani sunt extrem de încântați de posibilitatea lansării unui telescop spațial revoluționar care ar putea fi utilizat la căutarea de lumi locuibile și viața de acolo.

Un raport mult așteptat, numit Astro2020, a fost publicat recent și a oferit detalii despre ce s-ar putea întâmpla în următoarele două decenii în astronomie și astrofizică.

Raportul a făcut parte din Decadal Survey, o listă de recomandări elaborate de experți spațiali care în mod istoric au elaborat recomandări pentru noi telescoape, inclusiv pentru Telescopul Spațial James Webb la începutul anilor 2000. Acum, chiar înainte ca acesta să fie lansat, comunitatea astronomică vorbește despre succesorii săi.

„Oare vom găsi dovezi ale vieții pe o altă planetă?”

„Ne aflăm în pragul unei noi ere de aur pentru descoperiri, atât la sol cât și în spațiu. Oare vom găsi dovezi ale vieții pe o altă planetă? Acest raport detaliază metode robuste pentru răspunderea la această întrebare, iar noi putem fi generație care află răspunsul”, a explicat Heidi Hammel, vicepreședinte al departamentului științific de la Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie.

Astronomii recomandă o întreagă flotă de noi telescoape care ar putea studia galaxia la o scară mult mai variată de frecvențe, de la infraroșii la raze X, potrivit Futurism.

Un nou telescop revoluționar ar putea fi construit până la sfârșitul deceniului

Cel mai ambițios telescop din acestea ar putea fi chiar succesorul Telescopului Spațial Hubble de la NASA. Telescopul, care încă nu a fost numit, ar putea fi trei ori mai mare decât Hubble și ar putea costa 11 miliarde dolari.

Raportul mai sugerează că telescopul ar putea fi construit până la sfârșitul deceniului și lansat în anii 2040. Telescopul masiv ar fi conceput pentru studierea exoplanetelor potențial locuibile și a atmosferelor acestora în încercarea de a găsi semne ale vieții extraterestre, un obiectiv foarte important pentru mulți astronomi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un renumit fizician îi sfătuiește pe colegii săi cercetători „să fie deschiși” la posibilitatea existenței extratereștrilor

Așa-zisele „răpiri de către extratereștri” ar putea fi cauzate de visele lucide. Ce au descoperit cercetătorii ruși

Oamenii de știință au identificat 29 de planete de unde extratereștrii ar putea observa Pământul

Suntem siguri că vrem să fim găsiți de extratereștri? Ce cred cercetătorii de la SETI