Home » Știință » Camera care poate vedea prin aproape orice obiect, inclusiv corpul uman. Cum funcționează?

Camera care poate vedea prin aproape orice obiect, inclusiv corpul uman. Cum funcționează?

Camera care poate vedea prin aproape orice obiect, inclusiv corpul uman. Cum funcționează?
Credit foto: Florian Willomitzer/Northwestern University
Publicat: 27.11.2021

Inginerii de la Universitatea Northwestern au creat o cameră puternică ce este capabilă să vadă prin obiecte solide și opace precum ceața, colțuri și chiar copurile umane, un dispozitiv aparent scos din romanele științifico-fantastice.

Camera se bazează pe un sistem de captare a luminii numit „synthetic wavelength holography”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Inginerie al Universității Northwestern din SUA.

Tehnologia funcționează prin împrăștierea luminii pe obiecte ascunse, iar apoi aceasta revine la cameră, acolo unde un sistem de inteligență artificială reconstruiește semnalele pentru a dezvălui obiectul ascuns.

„Poate fi aplicată în multe domenii, iar acesta este doar vârful aisbergului”

Un studiu al oamenilor de știință a fost publicat în jurnalul Nature. Având în vedere că metoda prin holografie permite cercetătorilor să observe obiecte care se deplasează cu viteză precum o mașină într-o curbă, sau chiar o inimă care bate în pieptul unei persoane, tehnologia ar putea fi folosită pentru sistemele de navigare și avertizare ale automobilelor sau pentru imagistica medicală non-invazivă.

„Tehnologia noastră va deschide calea pentru noi capabilități de imagistică. Metoda poate fi aplicată la unde radio pentru explorarea spațială sau imagistica subacvatică acustică”, a explicat Florian Willomitzer, profesor la Școala de Inginerie McCormick și autor principal al studiului.

Tehnologia se află încă în stadiul de prototip. Totuși, primele rezultate sunt promițătoare și ar putea ajuta la prevenirea accidentelor rutiere în viitor pe măsură ce vehiculele autonome devin tot mai proeminente.

„Poate fi aplicată în multe domenii, iar acesta este doar vârful aisbergului”, a adăugat Willomitzer.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Momente de tot râsul în timpul unui meci de fotbal: Camera cu inteligență artificială a confundat mingea cu arbitrul

Amazon lansează o cameră zburătoare care va putea fi folosită pentru supravegherea locuințelor

Japonia va folosi o cameră video cu rezoluție 8K pentru a afla mai multe despre istoria și originile Planetei Roșii

Cercetătorii au testat camera foto a viitorului telescop Vera Rubin și au stabilit un record

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase