Home » Știință » Un nou tip de celule importante pentru puls, găsite în inimă

Un nou tip de celule importante pentru puls, găsite în inimă

Publicat: 01.12.2021
Un nou tip de celule importante pentru puls, găsite în inimă
Foto: Nina L. Kikel-Coury/ Smith Lab

Un nou tip de celule importante pentru puls a fost identificat în inimă – iar descoperirea promite să ne înmulțească cunoștințele despre defectele și bolile cardiovasculare, odată ce aceste celule vor fi fost studiate mai pe larg.

Noile celule importante pentru puls sunt un tip de celule gliale – celule care susțin celulele nervoase – precum astrocitele din sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Numite nexus glia, sunt localizate în tractul de ieșire al inimii, locul în care se găsesc multe defecte cardiace congenitale, scrie Science Alert.

Noul tip de celulă a fost găsit pentru prima dată la peștele zebră, înainte de a fi confirmat și în inimile de șoareci și de oameni. Experimentele pe peștele zebră au descoperit că, atunci când celulele au fost îndepărtate, ritmul cardiac a crescut; iar când editarea genetică a blocat dezvoltarea glială, bătăile inimii au devenit neregulate.

Funcția acestor celule importante pentru puls nu este încă total cunoscută

„Nu cunoaștem complet funcția acestor celule, dar ideea că dacă le elimini, frecvența cardiacă crește le poate lega de anumite cazuri de boală”, spune biologul Cody Smith de la Universitatea Notre Dame din Indiana.

Cred că aceste celule gliale ar putea juca un rol destul de important în reglarea inimii. Acesta este un alt exemplu al modului în care studiul neurobiologiei de bază poate duce la înțelegerea multor tulburări diferite”, a adăugat Smith.

Găsirea acestor celule importante pentru puls nexus glia a necesitat multă muncă de detectiv. Anterior se credea că celulele gliale în formă de stea (astroglia), cum ar fi astrocitele, ar putea fi găsite doar în creier și măduva spinării, deși „procesele asemănătoare cu cele gliale” au fost deja observate în inimă.

Celulele Astroglia sunt importante pentru sistemul nervos central, deoarece ajută la menținerea mediului celular pentru neuroni și oferă suport și nutrienți și acestora. Deci pare plauzibil ca acestea să fie găsite și în sistemul nervos periferic (nervii rămași în organism), au motivat cercetătorii.

Diferite tipuri de celule gliale cu proprietățile astrogliei au fost găsite în alte organe, inclusiv în pancreas și plămâni, dar funcția lor nu este încă bine înțeleasă. Acest lucru a condus echipa la inimă în căutarea unor noi tipuri de celule.

M-am gândit că dacă am putea găsi o nouă piesă celulară pentru puzzle-ul cardiovascular, ar putea fi fundamentală pentru lucrările viitoare”, spune biologul Nina Kikel-Coury, de la Universitatea Notre Dame.

O combinație de tehnici științifice – inclusiv imagistica de durată lungă și secvențierea cu o singură celulă – a dezvăluit prezența nexus glia în peștele zebră, șoarece și țesutul uman, în celulele care par să susțină funcționarea și reglarea inimii.

Cercetătorii vor căuta astfel de celule și în interiorul altor organe

După descoperirea acestor celule importante pentru puls va dura mai mult timp pentru a afla rolurile și funcțiile lor, dar ele ar putea fi asociate cu o varietate de afecțiuni medicale – inclusiv ceva numit disautonomie, cauzată de defecțiuni ale funcționării normale a sistemului nervos autonom; sistem pe care creierul îl folosește pentru a controla procesele fiziologice involuntare, cum ar fi ritmul cardiac și respirația.

O altă posibilă cale pentru cercetări viitoare este analiza altor organe cheie din organism pentru găsirea de celule similare cu nexus glia – acestea ar putea fi ascunse, oferind în secret un sprijin crucial modului în care funcționează sistemele noastre biologice.

„Pentru mine, definiția științei mari este un lucru pe care îl descoperi și care aduce și mai multe întrebări. Este o descoperire faptul că acum avem 100 de întrebări despre care nici măcar nu știam că există, așa că le urmărim pentru a explora această cale care nu a mai fost studiată până acum”, spune biologul Cody Smith.

Cercetarea a fost publicată în PLOS Biology.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum să respiri cât mai eficient atunci când alergi. Tehnicile recomandate de experți

O nouă teorie despre adevărata semnificație a viselor. Care este, de fapt, scopul viselor

COVID-19 poate ucide celule cheie ale inimii. Concluziile la care a ajuns un nou studiu

O nouă genă oferă o imagine mai clară asupra infertilității

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase