Pereții „vii” pot reduce cantitatea de căldură pierdută de clădiri cu peste 30%

12 01. 2022, 18:00

Echiparea unei clădiri cu un perete verde sau „viu” poate reduce cantitatea de căldură pierdută prin structură cu până la 30%, arată noi cercetări.

Studiul, desfășurat de Universitatea din Plymouth, Regatul Unit, centrat pe Sustainability Hub, o clădire din campusul universitar construită înainte de anii 1970, a comparat cât de eficient două secțiuni ale zidurilor sale au reținut căldura.

În ciuda faptului că erau pe aceeași elevație orientată spre vest, una dintre secțiuni a fost echipată la exterior cu un perete „viu”, alcătuit dintr-un sistem flexibil din material textile cu buzunare pentru sol și plante.

Căldura pierdută prin fațada echipată cu peretele viu a fost cu 31,4% mai scăzută

După cinci săptămâni de măsurători, cercetătorii au descoperit că, de fapt, cantitatea de căldură pierdută prin fațada echipată cu peretele viu a fost cu 31,4% mai scăzută decât cea pierdută de structura originală.

De asemenea, oamenii de știință au observat că temperaturile din timpul zilei din cadrul secțiunii acoperite cu verdeață au rămas mai stabile decât cele din zona cu zidăria expusă, ceea ce înseamnă că a fost nevoie de mai puțină energie pentru încălzirea interiorului.

Studiul este unul dintre primele care constată influența termică a sistemului cu pereți vii pe clădiri existente în scenarii temperate și a fost efectuat de academicieni asociați cu Sustainable Earth Institute al Universității din Plymouth.

Conceptul aduce numeroase beneficii precum biodiversitate adițională

Scriind în jurnalul Building and Environment, aceștia au spus că, deși conceptul este relativ nou, a fost deja demonstrat că aduce numeroase beneficii precum biodiversitate adițională.

Cu toate acestea, clădirile reprezintă 17% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Marii Britanii și încălzirea acestora reprezintă peste 60% din toată energia folosită în clădiri. Așadar, aceste noi descoperiri ar putea ajuta Regatul Unit să atingă angajamentele privind neutralitate zero.

„În Anglia, aproximativ 57% din clădiri au fost construite înainte de 1964. Deși reglementările s-au schimbat recent pentru a îmbunătăți performanța termică a noilor construcții, clădirile noastre existente necesită cea mai multă energie pentru încălzire și contribuie semnificativ la emisiile de carbon. Este esențial să începem să îmbunătățim performanța termică pentru aceste clădiri existente, dacă Regatul Unit dorește să atingă ținta pentru neutralitate zero până în 2050”, a explicat dr. Matthew Fox, autorul principal al noului studiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost descoperit „materialul minune” care transformă căldura în electricitate

Fortărețe și drumuri antice, dezvăluite de valul de căldură. Răstoarnă tot ce credeam că știm despre romani

Valul de căldură record din Siberia nu ar fi fost posibil fără încălzirea globală cauzată de omenire

Descoperire surprinzătoare: oceanele Terrei au absorbit mult mai multă căldură decât se credea anterior