Cea mai lungă Lună plină din 2021 are loc în acest weekend. Cum putem vedea spectacolul ceresc?

17 12. 2021, 16:00

Luna plină din Decembrie, cea mai lungă Lună plină din acest an, va debuta sâmbătă noapte, 18 decembrie, și va fi ultima Lună plină înainte de solstițiul de iarnă din emisfera nordică.

Pentru a observa Luna plină este recomandat să privim cerul la ora 06:32 (ora României) la data 19 decembrie. Dacă ratăm acest moment, vom mai avea încă o șansă de a ne bucura de spectacolul ceresc. Deși Luna nu este oficial plină până sâmbătă, 18 decembrie, aceasta va părea plină timp de trei zile, de vineri seară (17 decembrie) și până luni dimineață (20 decembrie), astfel că vom avea parte de „un întreg weekend cu Lună plină”, au spus cercetătorii.

Doar o zi mai târziu, solstițiul de iarnă va avea loc la ora 17:59 (ora României) marți, 21 decembrie, atunci când Polul Nord va fi la cea mai depărtată înclinare (23,5 grade) de Soare, potrivit NASA.

Cea mai lungă Lună plină din 2021 are loc în acest weekend

La acel moment, oamenii din emisfera nordică își pot lua rămas-bun de la toamnă și pot primi cu brațele deschise iarna, care va dura până la echinocțiul de primăvară din 20 martie 2022.

Solstițiul de iarnă este, de asemenea, ziua din an cu cea mai scurtă perioadă de lumină solară. În Washington D.C., acolo unde se află sediul NASA, asta va însemna doar 9 ore, 26 minute și 12,9 secunde de lumină solară de la răsărit și până la apusul soarelui.

Sursa foto: Shutterstock

Tocmai solstițiul de iarnă face ca Luna plină din decembrie să fie cea mai lungă Lună plină din an. În timpul Lunii pline, Soarele, Pământul și Luna se aliniază pe o linie imaginară de 180 de grade.

Luna plină va fi pe cer timp de 15 ore și 33 minute

Orbita Lunii în jurul Terrei este puțin mai diferită de orbita planetei noastre în jurul Soarelui, așadar este de obicei mai înaltă sau mai joasă față de umbra Pământului atunci când se produce alinierea, fapt ce permite razelor solare să ilumineze fața Lunii orientată spre Pământ.

Spre exemplu, în Washington, D.C., Luna plină va fi pe cer timp de 15 ore și 33 minute, iar 14 ore și 34 minute din această perioadă vor fi atunci când Soarele va fi apus.

Dacă nu puteți să rămâneți treji pe tot parcursul nopții și totuși doriți să vedeți cea mai lungă Luna plină din acest an, NASA recomandă să priviți cerul în serile de vineri și sâmbătă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce imaginile Apollo de pe Lună nu sunt false? Explicația lui Neil deGrasse Tyson

O echipă de cercetători spune că Luna ar fi fost lovită de găuri negre în miniatură

NASA va trimite o sondă pe Lună în 2024 pentru a studia enigmaticele vârtejuri lunare

Cea mai lungă eclipsă lunară parțială din acest secol are loc în noiembrie 2021