Home » Știință » Peste 10.000 de studii dezmint „explicația” biologică învechită pentru succesul bărbaților

Peste 10.000 de studii dezmint „explicația” biologică învechită pentru succesul bărbaților

Peste 10.000 de studii dezmint „explicația” biologică învechită pentru succesul bărbaților
Foto: Shutterstock
Publicat: 05.01.2022

De la politica mondială la afaceri de top, până la treptele superioare ale mediului academic și chiar laureații Nobel, succesul bărbaților îl depășește pe cel al femeilor cu o diferență semnificativă.

O afirmație a unei astfel de disparități a fost atribuită biologiei. Ideea că există un fel de „superdiversitate” în rândul creierului masculin a fost citată în mod repetat în literatura științifică în ultimele decenii; dar conform unei meta-analize recent publicate, acest argument pentru succesul masculin este complet nesusținut de dovezi, scrie Science Alert.

„Pe baza datelor noastre, dacă presupunem că oamenii sunt ca celelalte animale, există șanse egale de a avea un număr similar de femei cu rezultate înalte cu al bărbaților cu rezultate înalte”, spune biologul și autorul principal Lauren Harrison, de la Universitatea Națională Australiană (ANU).

„Pe baza acestei logici, există, de asemenea, o șansă la fel de mare de a avea un număr similar de bărbați și femei care au rezultate slabe”, a adăugat ea.

Majoritatea cercetărilor privind diversitatea în cadrul diferitelor specii tind să se concentreze pe diferențele dintre sexe. Nu este greu de găsit exemple numeroase și extreme de dimorfism; chiar și în cadrul propriei specii, contrastele cromozomilor sexuali sunt responsabile pentru exagerarea unei liste uriașe de caracteristici anatomice, cum ar fi bărbile sau sânii.

Această idee preconcepută a fost creată în urmă cu două secole

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu scrierile celebrului sexolog englez Havelock Ellis, presupunerea că creierul masculin mai mare reprezintă un potențial mai mare de pricepere cognitivă a fost folosită pentru a explica de ce bărbații „merită” poziții de influență și de comandă.

De atunci s-au scris multe despre impactul diferențelor statistice între diviziunea sexuală și transpunerea acestora în ceva cu adevărat semnificativ (pe scurt, nu există), dar puține studii au analizat dacă diversitatea anatomică într-un singur sex oferă un spectru mai mare de comportament.

Generalizând afirmația față de animalele non-umane, în această nouă meta-analiză, echipa a investigat dacă echivalentele propriilor noastre trăsături de personalitate din 220 de specii au variat într-o mare măsură în oricare dintre sexe.

Cercetorii au analizat 10.000 de studii

În ciuda unei căutări amănunțite în aproximativ 10.000 de studii, echipa nu a putut găsi nicio dovadă convingătoare care să demonstreze o mai mare bogăție a variabilității în trăsăturile de personalitate ale masculilor sau femelelor din oricare dintre speciile incluse.

Asta nu înseamnă că nu au existat diferențe între specii în ansamblu. Unele caracteristici selectate, cum ar fi imunitatea sau anumite trăsături morfologice, s-au dovedit, de asemenea, a varia considerabil în cadrul sexelor din anumite specii.

Dar dacă vrem să folosim natura ca indicator pentru propria noastră variație în creierul masculin, așa cum s-a sugerat în trecut, putem doar concluziona că peisajul bogat al creierului feminin oferă la fel de multe șanse pentru geniu (și stupiditate) ca și al bărbaților.

„Dacă bărbații sunt mai variabili decât femeile, ar însemna că există mai mulți bărbați decât femei cu un coeficient de inteligență foarte scăzut sau foarte ridicat”, spune unul dintre autori, biologul evoluționist Michael Jennions, de la ANU.

„Dar cercetările noastre pe peste 200 de specii de animale arată că variațiile în comportamentul masculin și feminin sunt foarte asemănătoare. Prin urmare, nu există niciun motiv să invocăm acest argument bazat pe biologie pentru a explica de ce mai mulți bărbați decât femei sunt laureați Nobel, de exemplu, pe care îi asociem cu un IQ ridicat”, a adăugat biologul.

Succesul bărbaților nu are o explicație biologică

Lipsa dovezilor în favoarea variațiilor comportamentale în rândul bărbaților nu exclude alte explicații biologice pentru pragul de netrecut atât de prezent în societatea modernă.

Cu toate acestea, limitează argumentele pentru teoria că plafonul este rezultatul cablajului nostru biologic și, prin urmare, este un lucru în legătură cu care nu putem sau nu ar trebui să facem nimic.

Demontarea noțiunilor conform cărora succesul bărbaților este cimentat în biologie ar putea chiar ajuta la distrugerea structurilor sociale care sunt de fapt responsabile pentru prejudecățile de gen.

„În loc să folosim biologia pentru a explica de ce există mai mulți directori executivi sau profesori bărbați, trebuie să ne întrebăm ce rol joacă cultura și educația în împingerea bărbaților și femeilor pe căi diferite”, spune Harrison.

Această cercetare a fost publicată în Biological Reviews.

Vă recomandăm să citiți și:

Cauza de la nivel molecular a bolii Alzheimer, descoperită de cercetători

O infecție comună, în timpul anilor de adolescență, ar putea declanșa scleroza multiplă

Noi cercetări dezvăluie o legătură uimitoare între creier și grăsimea viscerală

Un experiment arată ce se poate întâmpla dacă strănuți cu ochii deschiși

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase