Home » Știință » Noile spirale duble stochează informații magnetice în trei dimensiuni

Noile spirale duble stochează informații magnetice în trei dimensiuni

Noile spirale duble stochează informații magnetice în trei dimensiuni
Foto: Donnelly, C., Hierro-Rodríguez, A., Abert, C. et al./ Nat. Nanotechnology
Publicat: 07.01.2022

Astăzi, magneții au multe aplicații, fiind utilizați pentru generarea de energie, stocarea datelor și calcul. Dar dispozitivele de calcul magnetice din sistemele bidimensionale se apropie rapid de limita lor de micșorare. Așa că a fost nevoie de o soluție pentru a stoca informații magnetice în trei dimensiuni.

De aceea, am asistat la o tendință în creștere în trecerea la trei dimensiuni, unde se pot obține densități mai mari, iar geometriile tridimensionale pot oferi noi funcționalități, scrie Interesting Engineering.

Acum, o echipă internațională condusă de Laboratorul Cavendish de la Universitatea Cambridge a folosit o metodă avansată de imprimare 3D pe care au dezvoltat-o pentru a crea spirale duble magnetice care produc texturi topologice la scară nanometrică în câmpul magnetic, deschizând ușa către dispozitivele magnetice de generație nouă.

Ce presupune stocarea de informații magnetice în trei dimensiuni

„S-a lucrat mult în jurul unei tehnologii care nu a fost încă stabilită, numită memorie de circuit de curse, propusă pentru prima dată de Stuart Parkin”, a declarat Claire Donnelly.

Ideea este de a stoca date digitale în pereții domeniului magnetic ai nanofirelor pentru a produce dispozitive de stocare a informațiilor cu fiabilitate, performanță și capacitate ridicate”, a continuat cercetătoarea.

„Dar până acum, această idee a fost întotdeauna foarte greu de realizat, pentru că trebuie să fim capabili să facem sisteme magnetice tridimensionale și, de asemenea, trebuie să înțelegem efectul trecerii la trei dimensiuni atât asupra magnetizării, cât și asupra câmpului magnetic”, spune Donnelly.

„Așadar, în ultimii câțiva ani, cercetările noastre s-au concentrat pe dezvoltarea de noi metode de vizualizare a structurilor magnetice tridimensionale – gândiți-vă la o scanare CT într-un spital, dar pentru magneți. De asemenea, am dezvoltat o tehnică de imprimare 3D pentru materiale magnetice”, a concluzionat Claire Donnelly.

Cercetătorii își propun să exploreze acum întregul potențial al trecerii de la două la trei dimensiuni în ceea ce privește câmpul magnetic. Ei susțin că texturile puternic legate în spiralele magnetice ar putea fi un potențial purtător de informații și oferă noi posibilități pentru captarea particulelor, tehnici de imagistică și materiale inteligente.

Studiul a fost publicat în Nature Nanotechnology.

Vă recomandăm să citiți și:

Avertismentul experților: Nu mai purtați pandantive „anti-5G” radioactive

Un baston inteligent folosește tehnologia de la vehicule autonome pentru a ghida oamenii nevăzători

Un magnet îndeajuns de puternic încât să ridice un portavion, dezvăluit în Franța. La ce va fi folosit

Descoperire șocantă: Inteligența Artificială poate scrie mesaje de phishing mai eficiente decât cele scrise de om

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase