Home » Lumea digitală » Reușită. Cercetătorii au creat cea mai mică unitate de stocare a informațiilor

Reușită. Cercetătorii au creat cea mai mică unitate de stocare a informațiilor

Credit foto: The University of Texas at Austin
Publicat: 26.11.2020

Cercetătorii explică faptul că dispozitivul lor măsoară un nanometru pătrat.

Cipuri mai rapide, mai mici, mai inteligente și mai eficiente din punct de vedere energetic pentru orice, de la electronice de consum la big data până la calcule inspirate de creier, ar putea fi în curând posibile, după ce inginerii de la Universitatea Texas din Austin au creat cel mai mic dispozitiv de memorie de până acum. Și în acest proces, au descoperit dinamica fizică care deblochează capacitățile dense de stocare a memoriei pentru aceste mici dispozitive, notează Tech Xplore.

Studiul recent se bazează pe o descoperire de acum doi ani, când cercetătorii au creat ceea ce era atunci cel mai subțire dispozitiv de stocare a informațiilor. În această nouă lucrare, cercetătorii au redus dimensiunea și mai mult, micșorând zona secțiunii transversale până la un singur nanometru pătrat.

O nouă abordare

Obținerea unui control asupra principiilor fizice care guvernează capacitatea de stocare a informațiilor în aceste dispozitive a permis posibilitatea de a le face mult mai mici. Defectele sau găurile din material oferă cheia pentru deblocarea capacității de stocare a memoriei de înaltă densitate, explică cercetătorii.

„Când un singur atom de metal suplimentar intră în acea gaură nanomarcantă și îl umple, conferă o parte din conductivitatea sa materialului și acest lucru duce la o schimbare sau efect de memorie”, a spus Deji Akinwande, profesor la Departamentul de Inginerie Electrică și Calculatoare.

Deși au folosit disulfură de molibden, cunoscută și sub numele de MoS2, ca nanomaterial primar în studiul lor, cercetătorii consideră că descoperirea s-ar putea aplica sutelor de materiale atomice subțiri. Cursa pentru producerea de cipuri și componente mai mici depinde de consumul de energie. Cu procesoare mai mici, inginerii pot face computere și telefoane mai compacte. Dar micșorarea cipurilor scade, de asemenea, necesarul lor de energie și crește capacitatea, ceea ce înseamnă dispozitive mai rapide și mai inteligente, care necesită mai puțină energie pentru a funcționa.

„Rezultatele obținute în această lucrare deschid calea pentru dezvoltarea de aplicații de generație viitoare care prezintă interes pentru Departamentul Apărării, cum ar fi stocarea ultra-densă, sistemele de calcul neuromorfe, sistemele de comunicații cu frecvență radio și multe altele”, a declarat Pani Varanasi, din cadrul Biroului de Cercetare al Armatei SUA

Citește și:

Producătorul de cipuri AMD își va achiziționa competitorul Xilinx. La cât ajunge valoarea tranzacției

Cipurile rezistente la radiații permit construirea unor electronice mult mai durabile

Xiaomi vrea să își producă singur cipurile pentru smartphone-uri

Apple cumpără divizia de modem-uri de la Intel cu 1 miliard de dolari. Îşi va dezvolta propriile cipuri în viitor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase