Home » Știință » Un nou dispozitiv permite oamenilor cu probleme de vedere „să vadă” în infraroșu

Un nou dispozitiv permite oamenilor cu probleme de vedere „să vadă” în infraroșu

Un nou dispozitiv permite oamenilor cu probleme de vedere „să vadă” în infraroșu
Credit foto: Manuel Zahn/Armaghan Ahmad Khan
Publicat: 25.01.2022

Oamenii cu probleme de vedere ar putea avea în curând acces la o nouă pereche de ochelari care folosește tehnologia cu infraroșu pentru a-i ajuta să se descurce mai bine în împrejurimi.

Manuel Zahn și Armaghan Ahmad Khan de la Universitatea Tehnică din Munchen, Germania, au publicat un studiu în privința unei banderole cu cameră 3D. Cercetările nu au fost încă evaluate de experți în domeniu.

„Chiar și în zilele noastre, oamenii care suferă de probleme de vedere se confruntă în mod constant cu provocări. Cel mai comun și disponibil instrument pentru aceștia este bastonul. Deși permite o detectare bună a obiectelor din vecinătatea imediată a utilizatorului, bastonul nu deține abilitatea de a detecta obstacole de la mare depărtare”, au scris cei doi cercetători în lucrarea lor.

Voluntarii au înregistrat niveluri de acuratețe de până la 98%

Invenția celor doi cercetători folosește o pereche de camere cu infraroșu introduse într-o pereche de ochelari printați 3D (momentan doar un prototip) pentru a surprinde imagini stereoscopice pe care un computer le folosește pentru a crea o hartă a împrejurimilor. Având în vedere că folosesc infraroșu, ochelarii ar putea funcționa chiar și pe întuneric. De asemenea, banderola este echipată cu o rețea de 25 de actuatoare care vibrează astfel încât utilizatorii să înțeleagă cât de mult s-au apropiat de obiecte și cum ar trebuie să se orienteze. Dacă un utilizator merge în direcția unui obstacol, intensitatea vibrației crește gradual.

În cadrul testelor, voluntarii au înregistrat niveluri de acuratețe de până la 98% în timp ce se plimbau pe o rută cu obstacole stabilite în prealabil. Toți cei cinci participanți au reușit să finalizeze ruta cu obstacole din prima încercare. După trei încercări, toți cei cinci voluntari au prezentat îmbunătățiri și chiar au finalizat ruta mai repede de fiecare dată.

O idee promițătoare pentru oamenii cu tulburări de vedere

Dispozitivul folosește momentan Kinect de la Microsoft, un sistem de detectare a mișcării care contribuie cu elemente adiționale la jocuri Xbox, ca punct de referință. Ambii sunt încrezători că invenția lor va fi mai mică, mai greu de observat și mult mai ieftină de construit decât un sistem Kinect, scrie Futurism.

Ideea este cu adevărat promițătoare pentru oamenii cu tulburări de vedere. Unii se bazează pe aplicații prin care voluntarii descriu obiectul pe care îl țin în mână, iar unele aplicații oferă o descriere generală a obiectelor din încăpere. Însă, eficiența acestor noi ochelari, combinată cu faptul că nu folosesc căști și nici nu blochează alte simțuri, face invenția foarte atractivă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O sondă a reușit să vadă ce se ascunde sub suprafața planetei Marte. Este o premieră științifică

O terapie genetică a permis unui pacient să vadă culori pentru prima oară după mulți ani

Maşina cu cameră infraroşu: Ford susţine că a dezvoltat o tehnologie care îi va ajuta pe şoferi să conducă noaptea

O folie extrem de subțire ar putea să transforme ochelarii obișnuiți în ochelari cu vedere nocturnă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase