Home » Știință » Implantul cerebral Neuralink al lui Elon Musk înspăimântă oamenii de știință

Implantul cerebral Neuralink al lui Elon Musk înspăimântă oamenii de știință

Publicat: 29.01.2022

În timp ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, crede că implantul cerebral Neuralink, făcut de startup-ul său, este viitorul interacțiunilor umane cu tehnologia, mulți experți nu sunt la fel de convinși.

Cercetătorii și oamenii de știință și-au exprimat groaza față de obiectivul lui Musk de a conecta creierul uman la computere. Atenția acestora s-a concentrat asupra amestecului marilor companii de tehnologie în mintea umană, notează Futurism.

„Nu cred că se discută public suficient de mult cu privire la implicațiile de ansamblu pe care le are apariția acestui tip de tehnologie”, a declarat dr. Karola Kreitmair, profesor asistent de istorie medicală și bioetică la Universitatea din Wisconsin.

„Îmi fac griji din cauza faptului că tehnologia este realizată de o companie care urmărește profitul”, a adăugat ea.

Implantul cerebral Neuralink ridică multe probleme etice

Într-adevăr, etica din jurul tehnologiei Neuralink este un teritoriu neexplorat. Ca atare, mulți oameni sunt îngrijorați de modul în care aceste produse (aparent menite să îi ajute pe cei cu dizabilități) pot fi exploatate în cele din urmă pentru profit.

„Dacă scopul final este folosirea datelor cerebrale dobândite pentru alte dispozitive sau folosirea acestor dispozitive pentru alte lucruri, de exemplu, pentru a conduce mașini, pentru a conduce o Tesla, atunci ar putea exista o piață mult, mult mai mare”, spune dr. L. Syd Johnson, profesor asociat la Centrul pentru Bioetică și Științe Umaniste de la SUNY Upstate Medical University.

„Dar apoi toți acei subiecți de cercetare umană, oameni cu nevoi reale, sunt exploatați și folosiți în cercetări riscante pentru câștigul comercial al altcuiva”, a continuat ea.

Kreitmair este de aceeași părere. Deși crede că tehnologia ar putea „schimba viața” persoanelor paralizate, ea a declarat că potențialul utilizării de către consumatori „ridică o mulțime de preocupări etice”.

Doar o altă promisiune nerealizată?

Unii experți sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Musk va spune orice și nu se va opri de la nimic pentru a face un ban în plus, ceea ce, într-o oarecare măsură, e normal. Este cunoscut faptul că Elon Musk a mai făcut promisiuni nerealiste și înainte, urmând să nu se ridice la nivelul așteptărilor create. Cine poate spune că implantul cerebral Neuralink nu va fi la fel?

„Este un spectacol să urmărești astfel de companii și pe proprietarii lor. Vor face aceste afirmații incredibile și cred că este periculos pentru că cred că oamenii uneori cred asta orbește”, a spus Dr. Laura Cabrera, cercetător în neuroetică la Penn State.

„Sunt întotdeauna precaută cu privire la ceea ce spune [Elon Musk]”, a încheiat Cabrera.

Vă recomandăm să citiți și:

Căutările pe Google Maps dau castelele Bran și Peleș drept cele mai populare locuri din țară

Navetă spațială de pe vremea URSS-ului, acoperită cu graffiti. Imaginile cu momentul

Cruzimea din pieţele Indiei. Animale vii, sacrificate fără milă şi fără igienă

Motivul pentru care Rusia a arestat un cercetător de top în tehnologia hipersonică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase