Home » Știință » Coreea de Nord a publicat imagini din spațiu, făcute în timpul ultimei lansări de rachetă

Coreea de Nord a publicat imagini din spațiu, făcute în timpul ultimei lansări de rachetă

Publicat: 31.01.2022

Coreea de Nord a publicat fotografii despre care a spus că au fost făcute în timpul celui mai puternic test de rachetă din ultimii cinci ani.

Imaginile din spațiu arată regiuni ale peninsulei coreene și zonele înconjurătoare. Phenianul a confirmat pe 31 ianuarie că a efectuat un test de rachetă balistică cu rază intermediară Hwasong-12 (IRBM).

La puterea sa maximă, racheta poate parcurge mii de kilometri, punând zone precum Guam, teritoriu al Statelor Unite, în raza sa de acțiune. Cel mai recent test a alarmat din nou comunitatea internațională, notează BBC.

Phenianul a efectuat un număr record de șapte lansări de rachete doar în luna ianuarie, o activitate intensă care a fost condamnată ferm de SUA, Coreea de Sud, Japonia și alte națiuni.

ONU i-a interzis Coreei de Nord să testeze arme balistice și nucleare și a impus sancțiuni stricte. Cu toate acestea, statul din Asia de Est sfidează în mod regulat interdicția. Oficialii americani au declarat că recenta intensificare a activității justifică reînnoirea discuțiilor cu Phenianul.

Coreea de Sud și Japonia, primele care au raportat lansarea

Coreea de Sud și Japonia au fost primele care au raportat lansarea, după ce au detectat-o în sistemele lor antirachetă.

Oficialii acestor țări au estimat că racheta a zburat pe o distanță moderată pentru un IRBM, acoperind o distanță de aproximativ 800 de kilometri și atingând o altitudine de 2.000 de kilometri înainte de a ateriza în apele Japoniei. La putere maximă și la o traiectorie standard, racheta poate călători până la 4.000 de kilometri.

Coreea de Nord a confirmat lansarea rachetei prin rapoartele din presa de stat. Testele efectuate de țară sunt, de obicei, dezvăluite de presa de stat la o zi după producerea lor.

test de rachetă
Foto: Profimedia

Agenția de presă de stat KCNA a declarat că testul de rachetă a fost efectuat pentru a „verifica acuratețea acesteia”. A fost țintit în mod deliberat ca aterizarea „să ia în considerare securitatea țărilor vecine”.

Presa de stat a publicat, de asemenea, imagini rare, unele despre care s-a spus că au fost realizate de o cameră montată pe focosul rachetei. Una dintre imagini arată momentul lansării, iar alta arată racheta aparent în plin zbor, privită de deasupra.

De ce a lansat Coreea de Nord racheta?

Liderul Kim Jong-un nu a fost prezent pentru a observa lansarea de pe 30 ianuarie, în comparație cu o dată anterioară, atunci când imaginile arătau prezența sa la lansarea unui test de rachetă cu planare hipersonică, un tip mai avansat de tehnologie conceput pentru a evita sistemele de detectare a rachetelor. Acele rachete au fost testate de Coreea de Nord de trei ori.

Ankit Panda, analist al Coreei de Nord, a declarat că absența lui Kim și limbajul folosit în mass-media pentru a descrie lansarea sugerează că acest test a fost menit să verifice că sistemul de rachete a funcționat așa cum ar trebui, mai degrabă decât să arate noua tehnologie.

Totuși este prima dată când Hwasong-12, o rachetă cu capacitate nucleară de dimensiuni semnificative, este lansată de când Coreea de Nord a purtat discuții cu SUA sub fosta administrație a președintelui american Donald Trump, ceea ce a dus la încetinirea procesului de activități cu rachete.

Care sunt planurile Coreei de Nord?

Planurile majore ale Coreei de Nord pentru următorii cinci ani sunt realizarea de sateliți pentru recunoașterea militară, rachete hipersonice și drone de atac.

Coreea de Nord a efectuat deja două teste de rachetă hipersonică în ianuarie 2022, iar imaginile trimise din spațiu sugerează că, în curând, țara va lansa un satelit de recunoaștere, spune Sangmi Han, analist BBC.

Pericolul este mare, deoarece singura diferență dintre o rachetă balistică și una care lansează un satelit este dată de încărcătura din interior.

Imaginile, făcute de o cameră montată pe focosul de testare al rachetei, sunt rare și ar putea însemna că țara a făcut progrese în tehnologia sa de reintrare a rachetelor.

Pentru a transporta o sarcină explozivă, o rachetă balistică trebuie să reziste la presiuni structurale și termice imense în timpul coborârii sale prin atmosfera Pământului până la ținta dorită.

Un semnal de alarmă pentru vecinii Coreei de Nord

Experții se tem încă să spună despre Coreea de Nord că are într-adevăr capacități de reintrare perfecționate. Însă, noile imagini, care arată părți din peninsula coreeană și Japonia din spațiu, ar putea fi un semnal de alarmă pentru vecinii săi.

Kim Jong Un în timpul unei inspecții la o fabrică de muniție. Sursa foto: Profimedia

Hwasong-12 a fost testată pentru ultima oară în 2017, atunci când Phenianul a lansat-o de șase ori, trimițând-o de două ori peste insula japoneză Hokkaido, fapt ce i-a speriat pe locuitorii din zonă.

În 2018, după ce Kim l-a întâlnit pe Donald Trump, Coreea de Nord a anunțat un moratoriu privind testarea armelor nucleare și a rachetelor balistice intercontinentale cu cea mai lungă rază de acțiune (ICBM). Dar până în anul următor, pe măsură ce relațiile s-au înrăutățit, Kim a spus că declarația nu mai este de actualitate.

Ce alte scopuri ar fi putut urmări lansarea de rachetă?

Analiştii spun că testele reflectă dorinţa lui Kim de a presa SUA înapoi către discuţii nucleare ce stagnează de mult timp, prezintă o demonstraţie de forţă față de puterile regionale şi globale şi ar putea fi susţinute din necesitatea practică de a testa noi sisteme de inginerie şi de comandă militară.

Momentul este, de asemenea, ales intenționat: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing vor începe în curând, iar alegerile prezidențiale din Coreea de Sud vor avea loc în martie.

„Acest lucru este în concordanță cu comportamentul lor din trecut de a încerca să intimideze Coreea de Sud și viitorul președinte”, a spus dr. Daniel Pinkston, profesor de relații internaționale de la Universitatea Troy, care locuiește în Coreea de Sud.

A existat, de asemenea, o creștere a testelor, pe măsură ce economia nord-coreeană se luptă sub sancțiunile conduse de SUA, cu dificultățile legate de pandemie și cu deceniile de gestionare defectuoasă. La începutul lunii ianuarie, SUA au impus mai multe sancțiuni Coreei de Nord.

Vă recomandăm să citiți și:

Ucraina, atacată cibernetic. Oficial european: „Ne putem imagina cine se află în spatele atacului”

Raport: 70% din populația globului trăiește în regimuri nedemocratice ori țări care trec prin regres democratic

Iranul anunţă progrese în purificarea uraniului. Care sunt riscurile

Ce strategie spațială are Ungaria?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase