Home » Știință » Vaccinarea antigripală periodică a copiilor i-ar putea feri de viitoare pandemii gripale

Vaccinarea antigripală periodică a copiilor i-ar putea feri de viitoare pandemii gripale

Vaccinarea antigripală periodică a copiilor i-ar putea feri de viitoare pandemii gripale
Foto: Shutterstock
Publicat: 07.02.2022

Cercetătorii de la Universitatea McMaster au descoperit că vaccinarea antigripală periodică a copiilor cu vaccinuri specifice sezonului îi ajută să dezvolte anticorpi care oferă, de asemenea, o protecție mai largă împotriva noilor tulpini, inclusiv a celor capabile să provoace pandemii.

Acest lucru nu este valabil și în cazul adulților, specifică Eurek Alert.

Descoperirile, publicate în jurnalul Cell Reports Medicine, ar putea ajuta la proiectarea unui vaccin antigripal universal gripal pentru copii, care sunt deosebit de vulnerabili la complicații grave ale gripei, cum ar fi pneumonia, deshidratarea și, în cazuri rare, decesul.

„Se cunosc puține lucruri despre modul în care vaccinarea împotriva gripei sezoniere influențează răspunsurile imunitare la copii, care sunt o sursă majoră de transmitere a gripei și un grup cu risc foarte ridicat”, explică profesorul Matthew Miller, autorul principal al studiului.

„Înțelegerea modului în care vaccinarea antigripală periodică și diferitele formule de vaccin modelează imunitatea în copilărie este esențială pentru prevenirea eficientă”, spune profesorul.

Vaccinarea antigripală periodică este mai eficientă la copii

Copiii și adulții sunt fundamental diferiți în ceea ce privește răspunsurile imunitare la virusul gripal, explică Miller. Spre deosebire de copiii mici, majoritatea adulților au fost infectați și vaccinați împotriva gripei de multe ori de-a lungul vieții.

„Atunci când adulții se vaccinează, aceștia au un răspuns imunitar foarte specific împotriva tulpinilor sezoniere. Adulții pur și simplu nu generează răspunsuri imunitare la vaccinurile împotriva gripei sezoniere capabile să-i protejeze de virusurile pandemice, așa cum pot copiii”, spune Miller.

Cercetătorii au petrecut trei ani studiind răspunsurile imunitare la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 17 ani. Ei au descoperit că, pe măsură ce copiii au crescut, ei au devenit mai puțin capabili să producă anticorpi de protecție în general, din cauza expunerii lor repetate la gripă, prin infecție sau vaccinare.

În timp ce măsurile legate de COVID-19, cum ar fi distanțarea și purtarea măștilor, au dus, de asemenea, la rate mai scăzute de gripă, Miller avertizează că gripa va reveni, posibil în forme periculoase.

Gripa a provocat cinci pandemii în ultimii 100 de ani. Gripa spaniolă din 1918-1919 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în întreaga lume, într-o perioadă în care populația globală era de aproximativ 1,8 miliarde, adică mai puțin de un sfert din cât este astăzi.

Studiul ajută și la diversificarea modurilor de administrare a vaccinurilor

Pentru studiu, cercetătorii au comparat, de asemenea, două forme de vaccin: vaccinul antigripal convențional și un vaccin cu spray nazal care funcționează în tractul respirator superior, unde se instalează prima dată infecția.

Ambele au funcționat la fel de bine la generarea de anticorpi de protecție generală, ceea ce este o veste binevenită pentru părinții care caută o alternativă nedureroasă pentru ace.

„Aceasta este o constatare importantă, deoarece înseamnă că avem flexibilitate în ceea ce privește tipul de vaccinuri pe care le putem folosi pentru a face un vaccin universal pentru copii. Acum știm că sistemul imunitar al copiilor este mult mai flexibil decât al adulților atunci când vine vorba de a-i învăța cum să aibă aceste răspunsuri de protecție în general”, spune Miller.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce sunt vaccinurile pe bază de ARN mesager atât de eficiente împotriva formelor severe de COVID-19?

Aurul, arma secretă neașteptată în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice

Oamenii au băut atât de mult în timpul pandemiei de COVID-19 încât nevoia pentru transplanturi de ficat a crescut

Rolul important pe care îl au suprafețele implantului dentar în fixarea țesuturilor, evitând bacteriile nedorite

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase