Home » Știință » Aurul, arma secretă neașteptată în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice

Aurul, arma secretă neașteptată în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice

Publicat: 23.11.2021
Aurul, arma secretă neașteptată în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice
Sursa foto: Pixabay

Mici particule de aur ar putea fi noua armă în lupta cu rezistența bacteriană la antibiotice, potrivit unor noi cercetări.

Oamenii de știință au studiat utilizarea de nanoclustere din aur, fiecare alcătuit din aproximativ 25 de atomi de aur, pentru a perturba celulele bacteriene, astfel făcându-le mai susceptibile la tratamentele antibiotice standard.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arăta anul trecut că „rezistența la antibiotice atinge cote periculoase în toate colțurile lumii” și a îndemnat pentru investiții mai mari pentru gestionarea problemei.

Cercetătorii cunosc de mult timp proprietățile antimicrobiene ale nanoparticulelor din aur

Cercetătorii cunoscut deja de ani buni proprietățile antimicrobiene ale nanoparticulelor din aur special adaptate, însă nu au reușit să găsească o modalitate de a trimite nanoparticulele la locul unei infecții bacteriene fără să afecteze celulele sănătoase ale gazdei.

Acum, un studiu al unei echipe internaționale de oameni de știință de la Universitatea din Leeds, Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din Shenzhen și Universitatea Fudan din Shanghai, China, a identificat o cale de a împacheta nanoclusterele din aur într-un înveliș molecular care le face mai puțin toxice pentru țesutul sănătos și nu afectează proprietățile antibacteriene.

Rezistența la antibiotice, una dintre cele mai mari probleme ale medicinei moderne

Studiile din laborator au arătat că strategia a avut „un efect puternic” atunci când a venit vorba de uciderea unei game de bacterii, unele asociate cu infecții spitalicești și rezistente la tratamentele antibiotice standard. Descoperirile sunt bazate pe investigații în laborator, nu studii clinice cu pacienți, și au fost publicate în jurnalul Chemical Science.

Rezistența tot mai crescută la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme ale medicinei moderne. Tocmai de aceea, dezvoltarea unor noi strategii pentru eliminarea bacteriilor este crucială. Însă, în același timp, ar fi minunat dacă am putea folosi în continuare „tezaurul” nostru de tratamente existente.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost dezvoltat primul „medicament viu” care tratează bacteriile rezistente la antibiotice

Un studiu amplu sugerează că antibioticele pot crește riscul apariției cancerului de colon

Rezistența la antibiotice, descoperită la urșii bruni din pădurile izolate ale Suediei

Bacteriile mortale ar putea răspândi rezistența la antibiotice mai repede decât ne-am fi imaginat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase